h i r d e t é s

Amilyen hideg volt az április, annyival több gáz fogyott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Amilyen hideg volt az április, annyival több gáz fogyott

2021. június 08. - 13:15

Az áprilisi hideg miatt jóval több gáz fogyott, mint máskor

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A hideg időjárás miatt áprilisban 26 százalékkal nőtt a hazai fölgázfogyasztás a tavaly áprilisihoz képest. Az ellátás végig zavartalan volt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.Hozzátették, hogy a magas fogyasztáshoz a lakossági igények emelkedése és a gáztüzelésű erőművek tavalyinál csaknem 50 százalékkal magasabb kereslete is hozzájárult. A növekvő hazai igényeket az import elégítette ki, a többletforrások elsősorban ukrán és osztrák irányból érkeztek az országba – jelezte a MEKH.

Áprilisban elkezdődött a betárolási szezon, de a tavalyinál 58 százalékkal kevesebb jutott a hazai tárolókba. A közlemény szerint ehhez az elhúzódó hideg időjárás mellett az is hozzájárult, hogy tavaly télen sem fogyott el a tárolókból a 2019-ben betárolt elővigyázatossági tartalék.

Ukrajna kivételével a szomszédos országokban még a kitárolás folytatódott. Európa más piacain már nem voltak tárolói többletkészletek, így az elhúzódó hideg és az otthoni munkavégzés miatt megemelkedő kereslet hatására egész Európát a spot árak emelkedése jellemezte. Áprilisban megawattóránként (MWh) 4 euróval nőttek a másnapi piaci árak, a CEEGEX záró ára 22,71 euró/MWh szintre emelkedett, ami több mint két és félszerese a tavaly áprilisinak.

Az éves gáztermék ára is jelentősen emelkedett Európa gázpiacain, és áprilisban visszatért a két évvel korábban jellemző szintre.

A szűkös európai kínálat és a növekvő árak ellenére a nagy európai szállítók nem növelték kínálatukat. Az orosz, a norvég és az afrikai behozatal is csökkent, márciushoz képest csak az LNG-import emelkedett, a Gazprom elektronikus platformján sem kínált rövid távú termékeket – közölte a MEKH. (24.hu)