h i r d e t é s

Átmenetileg többfelé kisüthet a nap, de ekkor is előfordulhatnak elszórt záporok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Átmenetileg többfelé kisüthet a nap, de ekkor is előfordulhatnak elszórt záporok

2023. május 13. - 06:43

Szombaton kedvezőbb lehet az időjárás a szabadtéri programoknak, mint vasárnap, amikor is újabb mediterrán ciklon érkezik.

Általában sok felhő lesz felettünk, de időnként több tájegységünkön is kisüthet rövid időszakokra a nap. A Dunántúlon és délen többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra is, egyes zivatarokat akár felhőszakadás és viharos széllökések is kísérhetnek. Máshol csak elszórtan alakulhat ki időnként kisebb eső, zápor. A keleti-délkeleti szél többfelé élénk lehet.
Hajnalban 6-12 fokot mutathatnak a hőmérők. Néhol pára, köd is képződhet a reggeli órákra. A legmagasabb hőmérséklet 13 és 22 fok között alakulhat, viszont a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Melegrekord: 35 fok Kaposvár, 1945

Hidegrekord:
-4,1 fok Zabar, 2020

Vasárnap egy újabb mediterrán ciklon hoz esős, záporos időt. A legkevesebb csapadék északkeleten valószínű, oda csak a délutáni, kora esti órákban érkezhet meg az eső, máshol kiadósabb öntözésre van kilátás. Néhol beágyazott zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk, zivatarok környezetében erős lehet a keleti-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 13 és 23 fok között alakulhat, északkeleten, keleten, valamint az Északi-középhegységben lehet a legmelegebb.

Orvosmeteorológia

Időjárási front nem lesz felettünk, azonban az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás és akár rosszullét továbbra is jelentkezhet.
A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.
Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.
Az idősek és a szívbetegek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.
Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, ajánlott a réteges öltözet.
A rövid napos időszakok viszont javíthatják hangulatunkat.
A déli órákban a naposabb tájakon átmenetileg erős lehet az UV-sugárzás, ezért ebben az időszakban a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.