h i r d e t é s

Az Ananymus belendült: a Putyin-rezsim elveszítette az ellenőrzést a kémműholdak felett

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Ananymus belendült: a Putyin-rezsim elveszítette az ellenőrzést a kémműholdak felett

2022. március 02. - 17:56

Felgyorsult a háború a kibertérben is. A hackerek egyre több látványos sikert érnek el, a saját fegyverüket fordították az oroszok ellen.

Újabb látványos sikert ért el az Anonymous hackercsoport Vlagyimir Putyin rezsimjével szemben. Az Anonymous részeként működő NB65 nevű csoportnak sikerült behatolnia az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz irányítóközpontjának rendszerébe. Egyúttal elérte azt, hogy Oroszország már nem tudja ellenőrzése alatt tartani saját kémműholdjait.

Az Anonymous az Ukrajna elleni orosz agresszió után jelentette be, hogy hadat üzen a Putyin-rezsimnek. Ezután egy sor orosz honlapot támadott meg. Jelenleg a hackercsoport közlése szerint már mintegy 1500 orosz honlapot tett elérhetetlenné. Múlt szombaton még azt is sikerült elérnie, hogy több orosz csatornán az ukrán himnuszt sugározták, illetve a valós képeket az ukrajnai hadszíntérről, amelyeket a kormánypropagandát látó orosz nézők még sosem láthattak.

A hackercsoport emellett több orosz minisztérium belső adatbázisát szivárogtatta ki, amelyek a későbbiekben is komoly zsákmányt jelenthetnek a nyugati hírszerzésnek.

Az Anonymous mellett a Cyber Partisans hackercsoport vállalta a felelősséget az orosz bankok, az RT állami propagandatelevízió és egy belarusz vasúthálózat elleni kibertámadásokért, amelyet állítólag az Oroszországból Ukrajnába tartó csapatok mozgatására használtak.

"A DDoS-os támadások önmagukban nem buktatnak meg egy rezsimet" – írta egy az Anonymoushoz tartozó német hackercsoport blogbejegyzésben, de "Putyin, aki hackerosztagokat és trollhadseregeket használ a nyugati demokráciák ellen, kap egy kortyot a saját gyomorkeserűjéből".

A hackerek tehát saját fegyverüket fordították az oroszok ellen. Az internetes kalózok rendkívül ambiciózus célt fogalmaztak meg, nem kevesebbet, mint hogy "lefoglalják az orosz informatikai apparátust, és Putyin hackercsapatait folyamatos védekezésre kényszerítsék, hogy sem Ukrajnában, sem a Nyugaton ne tudjanak támadólag fellépni."

Az orosz médiaoldalakat háborús halottak „sírkövével” helyettesítették egy tömeges kibertámadásban

A Conti az egyik legismertebb kiberbűnözői csoport, amely zsarolóvírust használ ellenfelei gyengítéséhez, igencsak pórul járt, miután a minap nyíltan kiállt Putyin mellett, és éltette az orosz megszálló erőket. Ezután ugyanis egy hacker kiszivárogtatta a csoportra vonatkozó, naplózott bejegyzéseket, amelyek sokat elárulhatnak ezen váltságdíjat követelő bűnöző cégek működéséről, s egyértelműen kiderülhet, amit már eddig is sejteni lehetett, miszerint valójában a Kreml áll mögöttük.

Közben a Reddit "karanténba helyezte az r/Russia subredditet is félretájékoztatás terjesztése miatt, valamint a kisebb r/RussiaPolitics subredditet is, mindössze napokkal azután, hogy létrehozták az invázió politikájának megvitatására. "A szabályzatunkban egyértelműen rögzítjük, hogy a moderátorok és a felhasználók nem próbálhatják meg manipulálni és befolyásolni a platformunkon folyó beszélgetéseket vagy közösségeket" – mondta a Reddit szóvivője a Mashable portáljának.

Az orosz felhasználók közben egyre tömegesebben töltenek le VPN-eket, hogy megkerüljék az orosz internetes szolgáltatókat, amelyek nyugati honlapokat tiltottak le. Az Atlas VPN adatai szerint szoftverük telepítéseinek száma elképesztő mértékben nőttek az elmúlt napokban. "Az Ukrajna elleni támadások február 24-i kezdete óta a VPN iránti érdeklődés soha nem látott mértékűre ugrott" - állítja a vállalat. Február 25-én a VPN-telepítések 24 százalékkal emelkedtek. A következő napon, február 26-án az Oroszországból származó VPN-telepítések 1076 százalékkal ugrottak az egekbe a normálisnál.

Ez még mindig nem volt a vége, mivel a következő napon a VPN-telepítések száma az átlagoshoz képest már 1.906 százalékkal emelkedtek.

A TikTok is bejelentette, az RT és a Szputnyik által közzétett oldalakat vagy tartalmakat is szankcionálta - ami jelentős mésrtékben zavarhatja az orosz dezinformációt.

2014-ben Oroszország elárasztotta az internetet hamis fiókokkal, amelyek a Krím elfoglalásáról szóló dezinformációt terjesztették. Most trollok és botok szítják az ukránellenes hangulatot, és nem világos, hogy mennyire állnak közel a kormányhoz.

"Lehet, hogy csak egy hazafias orosz harcol az úgymond jó ügyért, vagy könnyen lehet, hogy közvetlenül az államhoz kötődnek" - mondta Nina Jankowicz, a washingtoni Wilson Center dezinformációs kutatója és Kelet-Európa szakértője.

A hackerek mellett a nagy techcégek is fellépnek Oroszország ellen. A Google betiltotta a Russia Today és a Szputnyik YouTube-csatornáit Európában.

"Az Ukrajnában zajló háború miatt azonnali hatállyal blokkoljuk az RT-hez és a Sputnik Newshoz kapcsolódó YouTube-csatornákat Európa-szerte" - közölte a Google egy tweetben. A csatornák látogatói egy üzenetet láttak, amelyben ez állt: "Ez a csatorna az Ön országában nem elérhető." Hasonló üzenetek jelentek meg Európa különböző országaiban.

Az orosz hackerek Ukrajnát ért kibertámadásai sérthetik a genfi egyezményeket - figyelmeztet azonban a Microsoft elnöke. Brad Smith szerint az orosz kibertámadások komoly aggályokat vetnek fel a genfi egyezmény értelmében. A támadások "pontosan célzottan" történtek, a vállalat különösen aggódik a célpontok miatt, köztük a pénzügyi szektor, a mezőgazdasági ágazat, a sürgősségi segélyszolgálatok, a humanitárius segítségnyújtási erőfeszítések és az energiaszektor szervezetei. Az ukrán kormányt is figyelmeztették az olyan kibertámadásokra, amelyek olyan egészségügyi, biztosítási és közlekedési adatokat lophatnak el, amelyekkel a polgárokat személyesen azonosíthatják - folytatta Smith.

Míg azonban a Microsoft szerint a kibertámadások "támadó és pusztító jellegűek" voltak, más szakértők szerint "véletlenszerűek". A pusztítóbb kibertámadások plauzibilis forgatókönyve az volt, hogy Oroszország már régóta tervezte ezt az inváziót, és előre elhelyezett implantátumokat Ukrajna kritikus infrastruktúrájában, hogy a katonai invázióval egy időben tömeges zavarokat okozzon.

A pusztító kibertámadások nem játszottak olyan nagy szerepet, mint ahogy azt egyesek gondolták, és biztosan nem jelent meg Ukrajnán kívül olyan mértékben, mint amitől az emberek tartottak - mondta Michael Daniel, a Fehér Ház korábbi kiberbiztonsági koordinátora, de a helyzet még változhat. (Népszava)