h i r d e t é s

Az elektronikus számlázás környezetbarátabb, mint a papíralapú?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az elektronikus számlázás környezetbarátabb, mint a papíralapú?

2024. április 15. - 09:37

Az talán köztudott, hogy az elektronikus számlázás környezetbarátabb megoldás a hagyományosnál. Azonban azt már nem sokan tudják, hogy mennyivel. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mennyivel is tudjuk csökkenteni a környezetszennyezést, ha elhagyjuk a papíralapú számlázást.

Forrás: energyhub.hu

Minden cégben lehetnek környezetbarát megoldások!

Az energiahatékonyság és a környezetbarát megoldások alkalmazása is nagyon fontos minden magánszemély és persze cég számára is. Ha egy vállalkozásnál tudnak valamin változtatni, akkor ott sokkal nagyobb környezetszennyezés-csökkenés érhető el, mintha valaki magánszemélyként változtatna valamilyen szokásán.

Érdemes vállalatként az EnergyHub cégcsoport energetikai auditját kérni, mely segítségével készülhet egy aktuális felmérés, mely feltárhatja a gyenge pontokat, a potenciális fejlesztési lehetőségeket, melyekre stratégiát építve relatív könnyen elérhető egy optimális állapot.

A posta mennyire környezetszennyező?

Sajnos kifejezetten környezetszennyezőek. Ennek az az oka, hogy a leveleket és a csomagokat el kell juttatniuk a címzetteknek. Erre sajnos nem alkalmas egy környezetbarát kerékpár, mivel túl nagy (akár több száz kilométer is lehet) a távolság, és a csomagok súlya és mérete sem teszi lehetővé ennek használatát.

Mára már eljutottunk odáig, hogy a cégek választhatnak olyan elektronikus megoldásokat, melyek egy az egyben ki tudják váltani a postai szolgáltatásokat. Így csökkenthető a használt üzemanyag mennyisége, mely a környezetszennyezés fő oka.

Milyen előnyei vannak az elektronikus számlázásnak?

Igazából két csoportra kell választanunk a postai úton ki nem küldött számlákat. Egyrészt ott vannak az időbélyegzővel ellátott e-számlák, másrészt pedig azok a hagyományos típusok, melyek elektronikus úton kerültek továbbításra.

Előbbit elég digitálisan megőrizni, míg utóbbi esetén ki kell nyomtatni a számlát, amit így kell megőriznie a címzettnek.

Ezek az elektronikus számlázás és a számlatovábbítás előnyei:

  • Költséghatékony a küldés, mivel e-mailben történik, ami ingyenes. Ezzel szemben egy postai küldés igen költséges lenne.
  • A vevő (címzett) pillanatok alatt hozzáfér az épp kiállított számlához.
  • Környezetbarát megoldás, mivel nincs szükség postai szállításra.

Egy példa

Havi 300 számla postai úton történő kiküldése éves szinten 3.600 papíralapú dokumentumot jelent. Átlagosan 20 kilométer szállítási távolsággal számolva (ez egy becsült érték) ez 72.000 kilométert jelent a posta járműveinek.

Egy Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású gépjármű esetén (ami 7,2 liter dízelt fogyaszt átlagosan 100 kilométeren) ez éves szinten 5.184 liter fogyasztást jelent.

Károsanyag-kibocsátás terén ez ennyit jelent:

  • Szén-dioxid: 13.680 kg (0,19 kg/km).
  • Nitrogén-oxid: 12.96 kg (180 mg/km).
  • PM részecske: 0,36 kg (5 mg/km).

Természetesen ebben mások csomagjai és levelei is benne vannak, így megoszlik a teher. De ha senki sem küldené így a számláit, már jelentős csökkenés lenne elérhető.