h i r d e t é s

Az elszálló árak miatt egyre több a bolti lopás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az elszálló árak miatt egyre több a bolti lopás

2022. november 29. - 16:40

Mindenhol nő a megélhetési bűnözésnek nevezett esetek száma.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A gazdasági válság és az infláció miatt egyre többen lopnak élelmiszert a boltokból, bizonyos nyugat-európai üzletekben pedig ennek kivédésére már nem csak az alkoholos italokat látják el biztonsági zárral, hanem az olyan alapvető élelmiszereket is, mint például a sajt, a vaj, a húsok, vagy éppen a csokoládé. A HVG annak járt utána, hogy vajon Magyarországon is megugrott-e a megélhetési bűnözési esetek száma.

Kérdéseikre az ORFK Kommunikációs Szolgálata megerősítette a gyanút: itthon is nőtt a bolti lopások száma – az idei első tíz hónap során országosan a legtöbbször (8396 esetben) hiper- és a szupermarketekből, valamint egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, így összesen nem kevesebb mint 22,52%-kal többször a tavalyihoz képest.

Területi szinten a lopások számában (mint oly sok minden másban is) a legnépesebb településünk, Budapest vezet (itt 807 alkalommal történt jogsértés idén októberig), második Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), harmadik Pest (130), negyedik Győr-Moson-Sopron (116), ötödik Bács-Kiskun (82), és így tovább, míg a sereghajtókig érünk: Komárom-Esztergom megyében 18 esetről tudni, Vas megyében pedig „mindössze” 16-ról. (nlc.hu)