h i r d e t é s

Az Orbán-kormány politikai és gazdasági rendszere

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány politikai és gazdasági rendszere

2023. március 23. - 06:14

A Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) a Fidesz-kormány által bevezetett politikai és gazdasági rendszer Magyarországon. 

A NER hivatalosan 2010-ben kezdődött, amikor a Fidesz megszerezte a parlamenti többséget és kormányra került.

A NER egy olyan politikai rendszer, amelyben az állam szerepe és befolyása a gazdaságban jelentősen megnőtt. A kormányzati intézkedések, törvények és adók kedveznek a Fidesz-közeli vállalkozóknak és cégeknek, ami kritikusok szerint erősíti a kormány és az üzleti érdekek összefonódását.

A NER másik jellemzője az, hogy a kormányzat szinte teljes kontrollt gyakorol az állami intézmények és a média felett. Az úgynevezett "közszolgálati" média, amely állami finanszírozásból működik, gyakran politikai propagandát sugároz, és az ellenzék kritikus hangjai és álláspontjai alig jutnak el a közvéleményhez.

A NER vitatható eredményei közé tartozik a gazdasági növekedés és az infrastruktúra fejlesztése, azonban a kormányzat demokráciát és jogállamiságot sértő intézkedései miatt sokan aggódnak Magyarország jövője miatt. A NER-nek az is kritikákat váltott ki, hogy az állami intézmények és a politikai vezetők gyakran kéz a kézben járnak a Fidesz-közeli üzletemberekkel, és ezzel jelentős befolyásra tesznek szert a magyar gazdaságban.