h i r d e t é s

Az Orbán-kormány trópusi barátja ngy bukás után kiálthat választási csalást

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány trópusi barátja ngy bukás után kiálthat választási csalást

2022. szeptember 15. - 06:16

Minden jel arra utal, hogy a magyar kormány nagy barátja, akinél nemrég Novák Katalin is vizitált; Jair Bolsonaro brazil elnök októberben el fogja veszíteni a választásokat, hiszen baloldali riválisa, Luiz Inácio Lula da Silva 13 ponttal vezet. 

A kép illusztráció! - Forrás: hvg.hu

A „trópusok Trumpja” azonban feltehetőleg nem adja fel ilyen könnyen, ráadásul támogatói közül is sokan kételkednek a közvélemény-kutatók függetlenségében.

A legtöbb közvélemény-kutató cég a baloldal kezében van - mondta Eduardo Oliveira, egy volt katona szeptember 7-én Rio de Janeiróban, egy Bolsonaro mellett tartott függetlenség napi gyűlésen. Ha felmérést végeznek az utcán, azt látják, hogy 80-90 százalék támogatja Bolsonarót. Oliveira attól tart, hogy a szavazógépeket Lula javára manipulálják, és ez megrémíti, mivel véleménye szerint Lula azt tervezi, hogy megszünteti a magántulajdont, megszabadul az egyházaktól és kommunista diktatúrává változtatja Brazíliát.

Ha Lula lesz a győztes, felkelés lesz. A szabadságot golyókkal intézik el... Ha szükséges, háborúba megyünk

– figyelmeztetett a volt katona.

Úgy, mint Donald Trump

Donald Trump egyszer első számú szövetségesének nevezte a brazil elnököt, de a sztárnövendék jelző találóbb – írja az Economist. A lap szerint Bolsonaro valami olyasmit tesz Brazíliával, ami kísértetiesen hasonlít arra, amit Trump tett az Egyesült Államokkal, sokszor ugyanazokat a módszereket alkalmazva. A demagógia intravénás cseppjeivel mérgezte meg a politikát, súlyosbítva a megosztottságot, erősen rájátszva arra, hogy ellenfelei gonoszak, nem csupán félrevezetettek, és csak az ő támogatói igaz hazafiak – a tetteit érő kritikák pedig természetesen álhírek.

A jó és a rossz közötti küzdelemmel állunk szemben

- mondta nemrég Bolsonaro. Most pedig úgy tűnik, arra készíti fel támogatóit, hogy vonják kétségbe az októberi választások eredményét, azzal vádolva az egyébként jól megtervezett és biztonságos digitális voksolási rendszert, hogy azt ellenfele javára manipulálták. Az elnök vádjai és az állítólagos csalásokról szóló történetek tűzvészként futottak végig a közösségi médiában, azt eredményezve, hogy mára Bolsonaro támogatóinak mindössze 25 százaléka mondja azt, hogy nagyon bízik a választási rendszerben, míg Lula támogatóinak 60 százaléka. A bolsonaristák 31 százaléka egyáltalán nem bízik a rendszerben, és ez az arány minden bizonnyal növekedni fog, ha az ő emberük veszít, és csalást kiált.

Sok brazil pedig attól tart, hogy pontosan ezt fogja tenni, újabb lapot kölcsönözve Trump forgatókönyvéből – ha ragaszkodik ahhoz, hogy győzött, és az utcára buzdítja a támogatóit, egy olyan felkelés sem kizárt, mint amilyen a kongresszus megtámadása volt a trumpista csőcselék részéről 2021. január 6-án, vagy valami még rosszabb. Bármi történjék is, sem Bolsonaro, sem a mozgalma nem valószínű, hogy eltűnik.

Az elnök állítása szerint el fogja fogadni a választási eredményt, ha az „tiszta és átlátható”; de folyamatosan azt sugallja, hogy nem lesz az, júliusban például külföldi nagyköveteket hívott össze azért, hogy panaszkodjon saját országa választási rendszerére.

100 százalék, hogy nem fogja elfogadni az eredményt, ha veszít

- mondta Guilherme Casarőes, a Getulio Vargas Alapítvány politológusa.

Bolsonaro kampányával meggyőzte a hívei jelentős részét, hogy Brazília „pokolra jut”, ha ellenfele veszi át a hatalmat: Lula azt tervezi, hogy bezáratja a templomokat, szövetséget köt a drogbandákkal, és Brazíliát a venezuelai típusú diktatórikus szocializmus felé vezető útra tereli. Fontos megjegyezni: Lula mindezek közül semmit sem tett, amikor 2003 és 2010 között elnök volt.

Az ellenfél sem szent

Mindezek ellenére Lula nem példakép. Pártja legutóbb, amikor hatalmon volt, korrupciós botrányból korrupciós botrányba keveredett, sőt, őt magát elítélték kenőpénz elfogadásáért (egy lakás és egy vidéki ház felújítása formájában), és másfél évet töltött börtönben. Végül egyébként egy formai hibára hivatkozva engedték szabadon, de az ex-elnök állítja, sosem volt bűnös.

Lula azt hangoztatja a választóknak, hogy az élet jobb volt, amikor ő volt a kormányfő. Bár fiatal radikálisként ismerhette meg a közvélemény, fiskálisan óvatos szociáldemokrataként kormányzott, aki az árupiaci fellendülés gyümölcseit a nehéz sorsúak megsegítésére fordította. Az egy főre jutó jövedelem 47 százalékkal nőtt az ő irányítása alatt.

Sokan azért fognak Lulára szavazni, mert az alternatíva megrémíti őket. Igen, a Lula elleni korrupciós vádak zavarnak. De ő az egyetlen remény arra, hogy megállítsuk Bolsonarót - mondta Maria Julia Lima, egy művészeti hallgató São Paulóban.

A brazil választás a világ számára sem mindegy

Amellett, hogy Brazília egy jelentős gazdaság, amely komoly kereskedelmi értéket képvisel, ráadásul Dél-Amerika legnagyobb országaként politikai helyzete koránt sem mindegy szomszédjai számára, van még egy ok, amiért az egész világnak érdemes odafigyelni az októberben esedékes voksolásra.

A brazíliai választás azért fontos a világ többi része számára, mert az egyik jelölt meg akarja menteni az Amazonas-medence esőerdőjét és élővilágát, a másik viszont nem. Luiz Inácio Lula volt elnökként, keményen fellépett az illegális fakitermelés, a bányászat és a szarvasmarha-tenyésztés ellen. Jair Bolsonaro ezzel szemben meggyengítette az illetékes rendvédelmi szerveket, és hagyta, hogy a láncfűrészek zúgjanak – így nem csoda, hogy az erdőirtás üteme mintegy 70 százalékkal nőtt, és a brazil szövetségi környezetvédelmi ügynökség az erdőirtási riasztások 98 százaléka után nem intézkedett. Akár fogalmazhatunk úgy is, hogyha lenne egy díj az éghajlatváltozás felgyorsításáért, Bolsonaro elnök jó esélyekkel szállhatna ringbe a győzelemért.

Aligha kérdés, hogy a magyar kormány kit támogatna

Nem sok kérdés merülhet fel akörül, hogy Orbán Viktor kormánya melyik brazil elnökjelöltet látná a jövőben is szívesen hatalomban, hiszen Bolsonaróval megválasztása óta igen jó a magyar miniszterelnök és a kormány kapcsolata: Orbán részt vett Bolsonaro elnöki beiktatásán.

Az idei évre is jutott már nem is egy hivatalos találkozó, hiszen Jair Bolsonaro egy héttel az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt Moszkvából érkezett Magyarországra, Orbán Viktor ezt a látogatást különös megtiszteltetésnek és diplomáciatörténeti eseménynek nevezte arra utalva, hogy korábban még soha nem járt brazil elnök hivatalos látogatáson Magyarországon.

Júliusban pedig Novák Katalin már köztársasági elnöki minőségében járt Brazíliában, ahol egyebek mellett kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról is beszélgettek. Bolsonaro azt is kijelentette, hogy hatalmas megtiszteltetés számára Novák Katalin látogatása, Magyarországot és Brazíliát pedig a haza, a család és a szabadság védelme köti össze.

Mindezt elnézve tehát kijelenthető, hogy a magyar kormány októberben Jair Bolsonaro újraválasztásáért szorít majd – még akkor is, ha egyértelműen nem neki áll a zászló a jelenlegi körülmények szerint. (Privátbankár)