h i r d e t é s

Az orosz állami média arról fantáziál, hogy megtámadhatja-e Magyarország Ukrajnát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az orosz állami média arról fantáziál, hogy megtámadhatja-e Magyarország Ukrajnát

2022. június 12. - 06:18

Az orosz állami médiában arról találgatnak, hogy Magyarország képes lenne-e egy katonai hadművelet keretein belül visszafoglalni Ukrajna magyarok által lakott területét. A téma olyannyira foglalkoztatta őket, hogy a Független Államok Közösségének helyettes vezetőjét is megkérdezték az üggyel kapcsolatban. Korábban a szlovák parlament elnöke is felvetette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az orosz elnök segítségével rajzolná át országa határait. Menczer Tamás akkor reagált is a feltevésre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3, elöl) és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (b2, elöl) közös sajtótájékoztatójuk előtt a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen, a kárpátaljai Csapon 2022. február 27-én. Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta Szijjártó Péter. - Fotó: Nemes János / MTI

„Budapest nem fog katonai akciót indítani, hogy átvegye az irányítást Ukrajna nyugati régiói felett” – jelentette ki a FÁK Intézet igazgatóhelyettese, Vlagyimir Zsarihin a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szombaton.

Egyelőre nem tartanám késznek Magyarországot arra, hogy Ukrajna beleegyezése nélkül, azaz közvetlen katonai akció keretében átvegye az ellenőrzést az ország magyarok által lakott területe felett

– jelentette ki Zsarihin. Hozzátette ugyanakkor, hogy valószínűtlennek tartja Kijev önkéntes beleegyezését a területek átengedésébe. Véleménye szerint a helyi hatóságok vagy a magyar közösségek által kiírt esetleges, Magyarországhoz való csatlakozásról szóló szavazás nem vezetne eredményre.

Ha Kijev nem ért egyet, akkor erőszakkal fogja megvédeni Ukrajna területi integritását

– vélekedett az elemző. Egy ilyen forgatókönyv esetén – véleménye szerint – Magyarországnak erőszakot kellene alkalmaznia, azonban NATO-tagországként ez sem lenne megfelelő lépés.

Egyszer már felvetődött, hogy Orbán Viktor feldarabolna egy országot

Korábban Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke mondta azt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin segítségével Orbán Viktor átrajzolja Szlovákia határait. Akkor a politikus úgy fogalmazott, hogy az orosz agresszió olyannyira átrendezheti az európai békerendszert, hogy azt kihasználva Orbán Viktor „felparcellázhatja” az országot. Emellett a házelnök többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt, mint fogalmazott:

Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak! Ez nem vicc!

Boris Kollár úgy vélte, hogy a nemzetközi rendszer oroszok általi aláásása Szlovákia szuverenitását is veszélyezteti. Szerinte ezt a helyzetet idővel Orbán Viktor is kihasználhatja.

A felvetés akkor nem maradt válasz nélkül. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közösségi oldalán úgy fogalmazott: „A Szlovák Nemzeti Tanács elnöke valószínűleg elnézte a naptárat, tisztelettel felhívjuk Boris Kollár figyelmét arra, hogy a XXI. században élünk.” (Index)