h i r d e t é s

Bár itthon elkaszálták, az EU mégis elfogadja az Isztambuli Egyezményt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bár itthon elkaszálták, az EU mégis elfogadja az Isztambuli Egyezményt

2017. május 12. - 07:13

Ha valaki kíváncsi lenne arra, milyen irányelvek alapján működik az Európai Unió, elég csak azt megnézni, mi az amit Magyarországon minden eszközzel meggátolnak. Az, hogy az EU fontosabbnak tartja csatlakozni az Isztambuli Egyezményhez, nagy pofont jelent, az eddig passzívan ellenálló Fidesznek.

Mi lehetett az oka, hogy az elvileg nőket nagy becsben tartó kormány nem volt hajlandó eddig ratifikálni a nők ellen elkövetett erőszak szigorú büntetését célzó dokumentumot?

Az ürügy az volt, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarországon sem sikerült eleddig megállapodni az Egyezmény elfogadását illetően.

Csakhogy az egyezmény a tegnap ünnepelte hatodik évfordulóját. Ennyi idő bármely kormányzatnak elegendő, hogy törvénybe foglaljon egy ilyen kiemelten fontos csomagot. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesznek gyakran egy hét sem kell, hogy kifacsart törvénytervezeteit foganatosítsa.

Így kénytelenek vagyunk a halogatás hátterében meghúzódó egyéb okokat feltételezni a Fidesz részéről. Súlyosabbakat, mint a vak komondorra hivatkozó, egykori fideszes fülöpházi polgármester, Balogh József, aki élettársát súlyosan bántalmazta.

Az is csupán mellékes körülmény, hogy Orbán retorikája egyértelműen lekezelő, a nőket nem egyenrangú félként kezelő magatartást tanúsít.

Legyen az kijelentéseiben, példának okáért „Én nem foglalkozom nőügyekkel”.

Ugyanakkor van egy körülmény, ami mellett nem mehetünk el anélkül hogy összefüggést ne vennénk észre.

Orbán Viktor feltűnően jó viszonyt igyekszik ápolni Vlagyimir Putyinnal. Azzal a Putyinnal, aki nemrégiben aláírta a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények büntetését enyhítő törvényjavaslatot.

A logika világosnak tűnik, azzal, hogy a nőket ilyen egyszerű módszerrel kiszolgáltatott és alárendelt helyzetbe kényszerítik, a társadalom felét, mint lehetséges konkurenciát félreállítják. Hiszen amíg arról kénytelenek vitatkozni, hogy a nőnek e helyzetet tűrnie kéne, addig sem jelenten a társadalom 50% veszélyt a regnáló vezetőre.

Orbán ugyanezt a taktikát követi, hiszen így már csak azon férfiakat kell tartósan a pálya szélére szorítani, akiknek egy kicsivel több eszük van nála. Igaz ez a munka meglehetősen időigényes.

Akár így van akár nem, most ismét kellemetlen helyzetben találhatja magát Orbán. Mert bár hívei az Isztambuli Egyezményt a „genderlobbi trójai falovának” nevezik, ezzel sem feltétlenül sikerül feledtetni azt a tényt, hogy sokkal inkább ő segíti Putyin befolyását növelni Európára.

 

Isztambuli egyezmény

Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és "az elkövetők büntetlenségének megszüntetése". 2015 márciusáig 37 ország írta alá a konvenciót. 2012. március 12-én Törökország elsőként ratifikálta, amit 2013-2015 között tizenöt ország követett (Albánia, Andorra, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia, Franciaország, Málta, Monaco, Montenegro, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovénia). Az egyezmény 2014. augusztus 1-jén lépett életbe. (wikipedia)