h i r d e t é s

Bejött a hitelmoratórium: az adósok harmada hosszabbítás után sem fizetne

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bejött a hitelmoratórium: az adósok harmada hosszabbítás után sem fizetne

2020. szeptember 07. - 15:16

Hamarosan dönt a kormány.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Hamarosan dönthet a kormány a hitelek törlesztési moratóriumának esetleges meghosszabbításáról. Ha lesz hosszabbítás, a hitellel rendelkezők nagyjából harmada döntene úgy, hogy jövőre sem törleszti a kölcsönt - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A koronavírus-járvány második hulláma is eljött azonban Magyarországra, a kormány pedig azon gondolkozik a bankokkal közösen, hogy folytatni kellene december 31. után is a moratóriumot, ha nem áll helyre a gazdaság. A konkrétumokról még nincs hír, elképzelhető, hogy a bankok saját hatáskörben dönthetik majd el, mely ügyfeleiknél függesztik fel januártól a törlesztést. Lehetséges, hogy emiatt a hosszabbítás nem is automatikus lesz, hanem kérvényezni kell majd.


Fotó: napi.hu / Pulzus Közvéleménykutató

Jelenleg is beléphet bárki a moratóriumba újból, akinek március 18. előtt hitele volt, de a moratóriumból azóta kilépett. Nekik nem kell mást tenniük, mint egyszerűen nem törlesztik tovább a hitelüket. Akkor kell csak szólniuk a bankjuknak, ha a számlájukról automatikusan vonták a részleteket, hogy ezt a következő hónaptól már ne tegyék meg. Azok viszont, akik egyszer már kiléptek, ritkán akarnak visszalépni a moratóriumba. (nepszava.hu)