h i r d e t é s

Beomlott egy aranybánya Indonéziában, öt ember meghalt és hetvenen eltűntek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Beomlott egy aranybánya Indonéziában, öt ember meghalt és hetvenen eltűntek

2021. február 25. - 16:49

Eddig tizenöt embert sikerült élve kimenteni.

Forrás: Al Jazeera

Legkevesebb öt ember meghalt és hetvenen eltűntek egy aranybányában történt földcsuszamlásban az indonéziai Sulawesi szigetén – közölte csütörtökön egy helyi tisztségviselő.

A helyi katasztrófavédelem vezetője, Datu Pamusu Tombolotutu a Hszinhua kínai hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy a napok óta tartó esőzések vezettek a földcsuszamláshoz, amely szerdán történt a sziget északi részén, Parigi Moutong kormányzóságban.Forrás:
The WhitePost

Öt holttestet találtak, az eltűntekről pedig hozzátartozóktól szereztek információkat. Eddig hetven eltűntről tudnak. Tizenöt embert sikerült élve kimenteni. A halottak között hárman nők.

A helyszínen éjt nappallá téve folyik a túlélők utáni kutatás, földmunkagépet és más berendezéseket is használnak ehhez. A keresésben katonák, rendőrök és a helyi katasztrófavédelem emberei vesznek részt, de önkéntesek is.

Andrias Hendrik Johannes, a mentést vezető egyik tisztviselő elmondta, hogy a heves esőzések miatt felázott talaj instabillá vált, és ez okozta a bányaomlást.

Indonéziában dívik a zugbányászat, amely bizonytalan megélhetést biztosít sokaknak, de nagy kockázatokkal jár. A földcsuszamlások, az áradások és a bányajáratok összeomlása jelent veszélyt, ráadásul az aranyérc feldolgozásához erősen mérgező higanyt és cianidot használnak, nem védekezve a mérgezés ellen.

Indonézia adja a világ aranytermelésének körülbelül három százalékát. A kitermelt mennyiség nagy része a Pápua tartomány Grasberg-bányájából származik, ahol mintegy 40 milliárd dollárt érő aranyt rejt a föld.

Ázsia és Afrika számos országában egyre nagyobb méreteket ölt az engedély nélküli bányászat. Egy, a bányászattal, ásványi anyagokkal, fémekkel és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó kormányközi fórum tanulmányából kiderült, hogy a zugbányászattal foglalkozók száma mostanra meghaladta a negyvenmilliót, míg 2014-ben még harminc-, 1993-ban pedig hatmillióan foglalkoztak ezzel világszerte. (MTI) / nepszava.hu