h i r d e t é s

Beosztottja cáfolja Szijjártó Pétert a Pharaon-ügyben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Beosztottja cáfolja Szijjártó Pétert a Pharaon-ügyben

2016. november 25. - 07:15
0 komment

Minisztert cáfol egy beosztott - írja a hirtv.hu.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője nem tud arról, hogy ők hozták össze a Quaestor-vezért Magyarország legismertebb szaúdi üzletemberével, Ghaith Pharaonnal. Szijjártó Péter miniszter ennek épp az ellenkezőjét állítja. Ellenzéki politikusok újabb vizsgálatokat sürgetnek a napról napra szövevényesebb ügyben.

Tarsoly Csaba először nyilatkozott a sajtónak a tavaly márciusi letartóztatása óta. A Magyar Narancsnak adott interjúban beszélt arról is, hogy a Külügyminisztérium közvetítésével találkozott Ghaith Pharaonnal. Elmondása szerint az amerikai hatóságok által körözött szaúdi üzletemberrel egy nagyszabású budapesti ingatlanfejlesztésről tárgyalt.

Csaknem 10 éve álmodtak a Csepel-szigetre egy új városrészt, konferenciaközponttal, irodaházakkal, lakóparkokkal, a beruházás összértéke 300 milliárd forinthoz közelített. Tarsoly Csaba azt nyilatkozta, hogy Pharaon kevés pénzt ígért, ezért nem tudtak megállapodni.

A külügyminiszter azt mondta, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség ajánlotta Pharaonnak a budapesti ingatlanfejlesztést.

– A Nemzeti Befektetési Ügynökség ajánlotta ezt a befektetési lehetőséget is természetesen az említett üzletembernek. Nem volt oka arra, hogy ne tegye.
– Tehát ez ugyanúgy ment, mint minden más esetben? Ön közvetlenül, személyesen ebben nem járt pluszban közre?
– Személyesen semmilyen módon nem jártam közben.

Szijjártó Péter szavait az ügynökség elnöke cáfolja. „Én magam nem találkoztam Pharaon úrral, illetve nem tudok arról, hogy ezt a projektet konkrétan neki ajánlottuk volna” – mondta Ésik Róbert.

„Olyanok mondásait, akik nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak, azért egészen másképp veszi az ember, mint azokét, akik komolyan vehető emberek” – mondta Lázár János, aki egy elkeseredett ember vagdalkozásának nevezte a Tarsoly-interjút. „A magyar titkosszolgálatok megnézték, hogy Pharaon úr mit csinál Magyarországon, és semmi olyat nem csinált, ami Magyarország számára nemzetbiztonsági kockázat lenne” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Az Országgyűlés szakbizottságának szocialista elnöke szerint egyre több a megválaszolatlan kérdés. „Tisztázni kell a vízumkiadást, tisztázni kell az ujjlenyomatkérdést, de azt is tisztázni kell, hogy neki milyen befektetéseket és ki ajánlott. Ezek olyan kérdések, amelyek foglalkoztatják nem csak a nemzetbiztonsági bizottságot, hanem az egész magyar társadalmat. Azonban azt azért szeretném elmondani, hogy az elmúlt hónapokban inkább csak a homály és a köd nőtt ebben az ügyben” – nyilatkozta Molnár Zsolt.

A Jobbik elnöke a parlament külügyi bizottságában vizsgálná ki, hogy a szaktárca milyen magyarországi befektetéseket ajánlott Pharaonnak. „Mint a külügyi bizottság tagja mondhatom, hogy rajtunk nemhogy nem fog múlni, hogy megtörténjen ez a kivizsgálás. Ha nem kezdeményezi más, akkor nagyon szívesen kezdeményezem akár személyesen én magam” – mondta Vona Gábor.

A szaúdi üzletember a 2014-es választások után kezdett el komolyabban üzletelni Magyarországon, helyi bizalmasa Orbán Viktor miniszterelnök vejével is tárgyalt. Pharaon vízumot, majd tartózkodási engedélyt is kapott a magyar hatóságoktól, de azt nem tudni, hogy ujjlenyomatot vettek-e tőle vagy sem. A Belügyminisztérium szerint nem, az egyik kormánypárti napilap szerint viszont igen.

Ijesztőnek nevezte a magyar hatóságok fellépését Ghaith Pharaon ügyében az LMP társelnöke. Hadházy Ákos szerint a rendőrség és a titkosszolgálatok rosszul végezték a munkájukat. Az ökopárti politikus kormányon belüli hatalmi harcot is lát a háttérben. „Mondtak olyat is, hogy titkosszolgálati játszmák vannak Magyarországon ebben az ügyben. Valószínűleg tényleg vannak, de nem a külföldi titkosszolgálatok, hanem a magyar titkosszolgálati résztvevők között lehetnek ezek a játszmák. Lázár és Pintér miniszter urak nagyon sokszor teljesen mást mondanak, tehát ha valakik itt játszmát játszanak, akkor azok valószínűleg a különböző magyar szervek között vannak” – mondta Hadházy Ákos.

Az Orbán-kormány keleti nyitását jellemzik a Pharaon-ügy legújabb részletei – reagált Varju László a Hír TV reggeli műsorában a volt Quaestor-vezér Magyar Narancsnak adott interjújára. „Így fogalmazódik meg pontosan, hogy mit jelent az Orbán-kormánynak a keleti nyitása, hogy a keleti szél mit jelent ebben a működésben. Itt látszik, hogy tulajdonképpen 2010 óta folyamatosan készülnek arra, hogy különböző üzletemberekkel teremtsenek kapcsolatokat. Ebben az esetben konkrétan az történt, hogy egy szaúdi milliárdossal, aki egyébként körözött bűnöző a világban, itt már 2012-ben találkoztak, és már akkor üzleteltek. Tarsoly Csaba a Fidesz egyik támogatója volt. […] Itt már üzleteket ajánlottak egymásnak, és ezt követően éveken keresztül zajlott ez” – jelentette ki.

hirtv.hu