h i r d e t é s

Besokallt a keszthelyi polgármester

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Besokallt a keszthelyi polgármester

2017. május 03. - 07:47

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István körei tűntek fel az "új Felcsúton".

„Egyesek mások becsapásával, félrevezetésével, újabban a pályázati rendszer kiskapuinak a kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni, nagyjából munka nélkül, és utána ezt a hasznot felelőtlenül élvezik mások kárára” – ezt mondta Keszthely fideszes polgármestere, Ruzsics Ferenc hétfőn, miután a hagyományos keszthelyi szezonnyitó ünnepségen koszorút dobott a Balatonba.

"Neveket akarunk hallani!" – így szólította fel a polgármestert a tudomására jutott információk átadására Molnár Tibor, az Együtt regionális politikai igazgatója keddi keszthelyi sajtótájékoztatóján. „Arról, hogy kikre gondolhatott, tippünk ugyan van, de nekünk nincs rálátásunk, hatásunk a pályázati folyamatokra” – válaszolta a Népszava kérdésére Molnár Tibor, aki közölte, feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a Ruzsics Ferenc által elmondottak alapján. Többek között arra kíváncsiak: Megkárosították-e Keszthelyt ezek a pályázati csalások, ügyeskedések? Kik voltak a trükkök haszonélvezői? Mely pályázatok, mely kiskapuit játszották ki a balatoni régióban?

A fideszes polgármester szavai már csak azért is meglepőek, mert épp azt a város vezeti, amelyet a sajtó az elmúlt hetekben „új Felcsútként”, továbbá „a királyi család új üdülővárosaként” is emlegetett. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő vejének körei tűntek fel ugyanis az utóbbi időben Keszthelyen. Azzal kezdődött, hogy a vitorláskikötőt a Balatoni Hajózási Zrt.-től megvásárló cégben érdekeltsége volt Tiborcz Istvánnak. A helyiek szerint a keszthelyi kikötő a tulajdonosváltás óta felkapott lett az új elit körében, még egy jól menő éttermet is áttelepítettek oda Balatonboglárról.

Aztán a szállodák következtek: az egyaránt felújításra váró Balaton, Helikon és Hullám szálló került Mészároshoz és Tiborczhoz köthető érdekeltségekhez (a Balaton és a Hullám környezete közben uniós támogatásból megújult), valamint az elbontott Phoenix hotel telke. Legutóbb Mészáros Lőrinc egyik cége a Balatontourist tizenkét vízparti kempingjét szerezte meg, köztük a keszthelyi Zala kempinget és üdülőfalut, miközben a Balaton-fejlesztési keretből ötmilliárd forintot szánnak kempingkorszerűsítésre. Keszthelyen ma úgy mondják: néhány foghíj kivételével a teljes partszakaszt ellenőrzése alá vonta ez az üzleti kör.

„A fideszes polgármesternek elege lett” – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő, a keszthelyi ügyekre rálátó informátorunk. Megjegyezte, hogy Ruzsics Ferenc a MIÉP-ből indult és most nem kizárt, hogy a Jobbik felé kacsintgat. Ezzel a beszéddel saját távozását készíthette elő. A helyiek szerint nem tett jót neki a közelmúltbéli ügye sem, amikor ittas vezetésen kapták - mint emlékezetes utána azt nyilatkozta, olyan betegsége van, ami miatt lassabban szívódik fel az alkohol a véréből. Szinte bizonyos, hogy 2019-től nem számol vele a Fidesz. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy az utóbbi időben már a testületi üléseken is egyre több a vita a polgármester és a fideszes képviselők között.

F. I. / nepszava.hu