h i r d e t é s

Beszélnünk kell a komcsizásról és a nácizásról!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Beszélnünk kell a komcsizásról és a nácizásról!

2016. március 02. - 09:50
0 komment

Rendhagyó kezdeményezés a huszadik század traumáiról.

„Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” – ezzel a szlogennel készül köztéri kiállítás és oktatási projekt a huszadik század történelmi traumáinak feldolgozásához. A Közös Halmaz Alapítvány célja, hogy beindítsa a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet többek között Trianonról, a holokausztról, a világháborúkról, a diktatúrákról, 1956-ról vagy a rendszerváltásról. A projekt középpontjában, rendhagyó módon, interaktív ajtók állnak. Ezek segítségével nyithatóak ki a régóta tabuként kezelt, vagy legjobb esetben is szélsőségesen megközelített kérdések. Az ajtókat először köztéren, később pedig középiskolákban mutatják be. Az ajtók gyártásához a Közös Halmaz csapata közösségi finanszírozás keretében gyűjt támogatást, hiszen a huszadik század mindenkit érint.

Valami nagyon nem stimmel ma Magyarországon a történelmi traumáinkról szóló közbeszéddel. Minden magyar családot, ha eltérő mértékben is, de érintett a huszadik század. Mindenkinek megvan a maga története, a maga fájdalma. A baj azzal van, hogy összemérjük ezeket, és meg akarjuk győzni egymást arról, hogy a „mi fájdalmunk” nagyobb a „ti fájdalmatoknál”. Meg kell értenünk, hogy az egyikünkön az egyik, a másikunkon a másik történelmi tragédia ejtett mély sebeket. A Közös Halmaz csapata azon dolgozik, hogy beindítsa végre a kölcsönös megértésen alapuló párbeszédet magyarok és magyarok között. Mindannyian szabadulni szeretnénk attól a gyűlölködéstől, ami a történelmi traumáinkról szóló közbeszédet uralja. Attól, hogy valakinek a felmenői a holokauszt áldozatai lettek, még lehetséges, hogy átérezze Trianon veszteségét, ahogy egy 56-os hős leszármazottjának sem kell feltétlenül megvetnie azt, aki nosztalgiával tekint a gulyáskommunizmus éveire.

A projekt megvalósításának első állomása egy köztéri kiállítás, ahol a történelmi traumák változatosan nyitható és zárható ajtókon jelennek meg. A látogatók az ajtókat kinyitva a traumákhoz kapcsolódó szokatlan kérdéseket, gondolatébresztő, játékos felületeket találnak. Minden ajtó a köztudatban rögzült megközelítésekhez képest új szempontokat mutat be. Nem válaszokat ad, hanem kérdéseket vet fel. A köztéri kiállítási forma legfőbb előnye, hogy bárki bele tud botlani. Olyan járókelők is, akik inkább elzárkóznak a témától.

A kiállítás azonban csak az első lépés. Az ajtókat oktatási segédanyagként felhasználva a Közös Halmaz önkéntesei középiskolákban tartanak majd rendhagyó foglalkozásokat tanórai keretek között. Elkötelezettek abban, hogy a legfogékonyabb korban vezessék rá a diákokat: legyenek kíváncsiak, gyanakvóak, ne fogadják el a leegyszerűsített féligazságokat, ne vigyék tovább a téves, kirekesztő reflexiókat.

A projekt gerincét jelentő ajtók gyártási költségeit közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni. Ehhez kérnek támogatást.Kampányvideójuk és támogatásgyűjtő oldaluk itt tekinthető meg.

A videóban megszólaló csapat baráti társaságból szerveződött alapítvánnyá. Pártoktól vagy más szervezetektől függetlenül működnek. Három éve kötelezték el magukat amellett, hogy a kivándorlás, az elkeseredettség helyett a tenni akarást, a civil szerepvállalást választják, mert olyan országban szeretnének élni, ahol szót értenek egymással az emberek. Olyan országban, ahol nem a múlt sebeit tépkedik, hanem ahol a viták a jövőről szólnak. Ebben pedig kulcsfontosságú megtanítani arra a fiatalokat, hogy nem kell meggyőzniük egymást, megérteni igen.