h i r d e t é s

Bruck András: Stadionok, pénzek, kémek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bruck András: Stadionok, pénzek, kémek

2020. január 31. - 08:42

A fotón egy asztal, egy szék és egy kotta. A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban nincs elég kottatartó. Egy zeneművészeti iskolában! Ugyanakkor a legfrissebb Magyar Közlönyben az áll, hogy az élsport fejlesztésére "a kormány állami sportakadémiai rendszert kíván létrehozni".

Forrás: Bruck András / Facebook

Veszélyes idők jönnek, az eddigieknél is sokkal veszélyesebbek. Nincs még egy ország, ahol az állam, miközben egyre inkább kivonul a felsőoktatás és az egészségügy finanszírozásából, az élsportra és legfőképp a futballra ontja a pénzt. Most pedig, hogy Budapesten és több vidéki városban ellenzéki lett a polgármester, immár a tömegközlekedésből is ki fog szállni. A bosszú fűtötte miniszterelnökben már nincs egy gramm józanság, rendszeréből pedig rég eltűnt minden demokratikus eszköz, amely megfékezhetné.

A már meglévő futballakadémiákról tudjuk, mennyit érnek, semmit: erre klubcsapataink és persze maga a válogatott a tragikomikus bizonyíték. Amit nem tudunk, hogy a teljes kudarcnak bizonyult "akadémiákon" keresztül hány TAO-milliárdot nyelnek le sport ügyintézők – e szisztéma igazi haszonélvezői. Most pedig "sportakadémiai rendszer" néven egy egész bűnszövetkezet-hálózat fog kiépülni.

Közben tart a vita, legyen-e atlétikai stadion Csepelen 120 milliárdért. Az építés támogatói, eddig főként sportolók, vagy legújabban az orvosi egyetem rektora, hazudnak, amikor a tömegsportra hivatkoznak: abba a stadionba az utca embere be nem tehetné a lábát, továbbá Magyarországon lényegében nincs atlétika. A múltban voltak olimpiai érmes dobóatlétáink, de az a korszak elmúlt, és nem is kell, hogy százmilliárdokért esetleg visszatérjen, mert attól itt a NER-lovagokon kívül senkinek nem lesz jobb az élete. Maga a stadion pedig évente kb. 354 napon állna üresen, és csak zabálná a pénzt. A 120 milliárd tizedéért viszont a csepeliek valóban jó tömeg-sporteszközöket kaphatnának.

A sportra hivatkozva folyamatosan növekvő, immár csillagászati összegeket elkölteni nem más, mint az amúgy is sok mindent nélkülöző magyar társadalom aljas, rafinált kivéreztetése. Nem véletlen, hogy tucatnyi, a magyar GDP 3-4-szeresét produkáló ország a mienk töredékét költi élsportra. Viszont a sokszorosát oktatásra és egészségügyre - úgy tíz évvel tovább is élnek.

És végül.

A héten Putyin egy konferencián közölte, hogy "egyes kelet-európai országoknak néhány év múlva eszébe juthat majd az Európai Unióból való kilépés." Csakhogy a volt szocialista országok többsége retteg az oroszoktól, védekezik, ellenáll a nyomásuknak. Nem úgy Orbán, ő törleszkedik Moszkvához, a közmédia Kreml-propagandát sugároz, egy új budapesti orosz bank afféle kémközpont. Putyin fenyegető szavai tehát nyilvánvalóan főként ránk vonatkoznak. Talán már meg is állapodott a kilépésről Orbánnal.
Az ellenzéknek már régóta egységesen azt az álláspontot kéne hangoztatnia, hogy amit Orbán a sport ürügyén művel, az nettó bűntény, amit pedig a Putyinnal való kapcsolata révén, az vegytiszta hazaárulás.

Bruck András