h i r d e t é s

Büsszel üzeni: nincs részletfizetés, minden feltételt teljesíteni kell

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Büsszel üzeni: nincs részletfizetés, minden feltételt teljesíteni kell

2023. május 09. - 06:38

Túl korai még erről beszélni – mondta Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke azzal kapcsolatban, hogy mennyiben viszi közelebb Magyarországot az uniós forrásokhoz az, hogy elfogadta a parlament az igazságügyi reformot.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke - Forrás: Euronews

Jourova az Euronews kérdésére válaszolva egyértelművé tette, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó csomag csak négy, úgynevezett szupermérföldkő a 27 közül, majd hozzátette:

Az első kifizetési kérelemhez mind a 27 mérföldkőnek a végrehajtása kell.

Ezzel tulajdonképpen megerősítette azt a brüsszeli álláspontot, amelyet soha nem is cáfolt senki, csak a magyar kormány szerette volna „puhítani”. A négy igazságszolgáltatással kapcsolatos pont a Magyarországnak járó uniós pénzek zárolásának egyik eleme, amely a hétéves költségvetés 22 milliárd eurójából 12,7 milliárdot blokkol. A tagállamok döntése érdekében a 22 milliárdos keretből 6,3 milliárd eurót zároltak a korrupciós problémák miatt és körülbelül 2,5 milliárdot a menekültekkel és az LMBTQ-közösséggel való bánásmód, illetve az akadémia szabadság megsértése miatt.

A fennmaradó összeg „csak" az igazságszolgáltatással kapcsolatos elvárások miatt nem hozzáférhetők. A további mérföldkövek teljesítését a jogállamisági eljárás keretében írták elő, ezek szükségesek az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alaphoz való hozzáféréshez, illetve a már említett 6,3 milliárd euró feloldásához.

Hogy ezek után mikor juthat Magyarország pénzhez, azzal kapcsolatban Jourova alelnök azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás reformja

nagyon jó lépés, és Magyarország megfelelően reagált.

Viszont valamennyi feltétel teljesülésén túl arra is szükség van, hogy erről az Európai Bizottság is pozitív értékelést adjon és ezt a tagállamok el is fogadják, ami több hónapos eljárás. A brüsszeli támogatáshoz pedig az alelnök a törvények végrehajtásával kapcsolatos lépéseket is elvárásként fogalmazott meg. (hvg.hu)