h i r d e t é s

Csak akkor kapnak támogatást az önkormányzati vízművek, ha átadják tulajdonukat az államnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Csak akkor kapnak támogatást az önkormányzati vízművek, ha átadják tulajdonukat az államnak

2022. augusztus 16. - 07:35

Semmilyen támogatást nem ad a kormány az önkormányzatoknak a cégeik fenntartására. 

Nem részesülhetnek támogatásban az önkormányzati tulajdonú, az energiaválság miatt ellehetetlenülő vízművek, csak ha átadják tulajdonukat az államnak – írja a hvg.hu.

Ezzel kapcsolatban idézik a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökének, Schmidt Jenőnek – Tab fideszes polgármesterének – a polgármesterekhez vasárnap intézett levelét, amelyben azt írja, nem maradt más választásuk, adják át a vízművagyont a feladatokkal együtt az államnak.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány a vízművekre vonatkozó tavalyi módosításával lehetőséget teremtett arra, a szolgáltatás biztosításával megbirkózni képtelen önkormányzatok ingyenesen átadhassák a vízművagyont a feladatellátás kötelezettségével együtt az államnak. Schmidt ezzel sem volt megelégedve, kérte is a belügyminisztert, hogy a törvény elfogadása előtt üljenek le egyeztetni az önkormányzatokkal.

Schmidt beszámolója szerint augusztus 4-re meghívást kaptak a Technológiai és Ipari Minisztériumba a vízközmű rendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzatok képviseletében, a gyors lépést a megnövekedő energiaárak kényszerítették ki. Mint írja, "A Kormány a saját cégeinek tőkepótlását biztosította, ami ebben az időszakban összesen meghaladta a 135 Mrd Ft-ot. Az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók és önkormányzatok, mint tulajdonosok, semmilyen támogatásban nem részesültek. Azt gondoltam, hogy most talán kapnak támogatást az önkormányzati cégek, de nem így történt. A szándék kifejeződött: Mindenki csinálhatja maga, de támogatásra ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára."

A TÖOSZ elnöke szerint „lámpással kell keresni” azokat a vízműcégeket, amelyek nem vesztették el saját tőkéjüket, és nem fordultak veszteségbe, amit ő a szektort érintő adópolitikának, az alacsonyan befagyasztott díjaknak, és az utóbbi hónapok energiaár-robbanásának tud be. Megjegyzik, az eddigi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány az állami regionális szolgáltatók veszteségeit kipótolta, az önkormányzati tulajdonú cégek azonban semmiféle támogatást nem kaptak.

Sosem gondoltam, hogy ezt fogom írni, de amelyik önkormányzat veszteséges üzemeltetésű cégnél van, és tulajdonos a cégben, az adja át, vagy semmilyen segítségre nem számíthat

– írta Schmidt.

A TÖOSZ-elnök a helyzet érzékeltetéséhez azt is leírta, hogy

a negyven vízmű alsó harmada, jellemzően a kisebb, "hátrányos adottságokat örökölt" településeken találhatók már „teljesen kivéreztek”, a középső harmad még „mutat életjeleket”, de csak azért, mert a szükséges karbantartásokat görgetik maguk előtt.

A nagyvárosokban még lehet túlélésre sansz, itt egyelőre az osztalékfizetésről kell lemondani.

A portál idézi a SzegedMát, amely megszerezte a Technológiai és Ipari Minisztériumnak a Szegedi Vízműhöz eljuttatott tájékoztatót. Ebben azt írják, ha a helyi szolgáltatók beleegyeznek, akkor az állam:

  • ázsiós tőkeemelést hajt végre,
  • finanszírozza a cég hiányát, veszteségét, ez utóbbi azonban csak a szolgáltatók alaptevékenységére vonatkozik.

Ezért cserébe pedig

  • A szolgáltatóknak augusztus 31-ig előzetes nyilatkozatot kell benyújtaniuk az integrációs szándékról a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. Ugyaneddig kell adatot szolgáltatni a hiány összegéről is.
  • Szeptember 20-ig közgyűlésen kell dönteni a tulajdonosi jogköröket érintő kérdésekről, és megküldeni azt a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. A társaságról szóló közgyűlési döntéseket meghozni és továbbítani október 1-ig kell.
  • Legkésőbb november 1-ig pedig az állam átvenné az ellátási felelősséget.

(Népszava)