h i r d e t é s

Csökkenti a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját és nekimegy a benzinturizmusnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Csökkenti a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját és nekimegy a benzinturizmusnak

2022. március 11. - 05:49

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója rendkívüli t Kormányinfót tartott, „Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” címmel.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Más áron fogják a kamionok kapni az üzemanyagot ma estétől, a külföldi nagyobb (teher)autóknak szintén piaci áron kell tankolni majd. A kormány a jövedéki adó csökkentésére is rászánta magát, valamint a rendőrség is neki fog menni a pánikkeltőknek-álhírterjesztőknek, és a nejlonzacskóba tankolóknak. Az ellátás nehezen áll majd helyre, de Hernádi Zsolt szerint a hosszú hétvége végére minden rendben lesz. Ezt egy kamionstoppal is megsegítik.

A kormány kitart a benzinárstop mellett

 - kezdte a tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az orosz-ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt,a visszaszorítására több intézkedést hoztak, mint az élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop, és fenntartott rezsicsökkentés. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj. A tárcavezető valótlan hírnek nevezte, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, illetve a kormány nem ragaszkodik az árstophoz.

A helyenként megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot - hangsúlyozta Gulyás Gergely. A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyagfogyasztás.

Ezért a kormány arról döntött, hogy

  • a 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A személygépkocsik, a 7,5 tonna alatti magyar teherautók és a mezőgazdasági erőgépek továbbra is jogosultak 480 forintos áron tankolni

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. 

A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba. A négynapos hétvégre, péntek este 10 órától kedd 10 óráig kamionstopot rendeltek el. 

Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma, arra is volt példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot

- mondta Hernádi Zsolt a Mol vezérigazgatója amikor arról beszélt, hogy biztosított a megfelelő ellátás.

"Logisztikailag nem lehetett bírni"

A megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott, nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás - tette hozzá Hernádi. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak, emellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni.

Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni, ezért kellett közbelépni

 - mondta a vezérigazgató.

A teher-és haszongépjárműveknek vissza kell térnie a nagykereskedelmi helyekre, vagy a nagynyomású kútfejekhez - közölte a Mol-vezér. Utóbbi helyeken egy piaci ár fog érvényesülni. A töltőállomások nem szolgálhatnak ki normál kútfejeknél 3,5 tonnánál nagyobb külföldi, és 7,5 tonnánál nagyobb hazai járműveket - tette hozzá.

Ha továbbra is marad benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedésekre lesz szükség - mondta Hernádi Zsolt. (Népszava / 24.hu)