h i r d e t é s

Donald Tusk az egyetlen pártelnökjelölt a fő lengyel ellenzéki tömörülés szombati tisztújító szavazásán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Donald Tusk az egyetlen pártelnökjelölt a fő lengyel ellenzéki tömörülés szombati tisztújító szavazásán

2021. október 23. - 11:37

 A volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Donald Tusk az egyetlen pártelnökjelölt a fő lengyel ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO) szombati tisztújító szavazásán.

Forrás: The Times

Az alsóbb szintű pártstruktúrák vezetőit is választó PO-párttagok délelőtt 10 órától este 18 óráig adják le szavazataikat a 240 regionális irodában felállított választóbizottságoknál. Az eredményeket szombaton  késő este vagy vasárnap reggel hirdetik meg.
    A pártelnöki posztra  egyedül Tusk pályázik, miután a lehetséges főriválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, lemondott jelöltségéről.
    Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg egyik alelnökének, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Tusk akkor a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt. Bejelentette egyúttal, hogy hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. A pártcsalád új elnökét tervek szerint jövő áprilisban választják meg.
    Szombat délelőtt Tusk a lengyel balti-tengerparti üdülővárosban, Sopotban rendezett sajtókonferenciáján közölte: előző nap hazatért az EPP  értekezletéről, Brüsszelben ez alkalomból megvitatta az Európai Unió (EU) vezető politikusaival a lengyel jogállamisági helyzetet is. Aláhúzta: Európát  védeni kell a fenyegetésektől, és ő ebben az összefüggésben arra számít, hogy a lengyel kormány - "amennyiben nem a jelenlegi, akkor a következő" - egyesítő szerepet fog játszani az EU-ban.
    A PO októberben átlagolva 28  százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a kormányzó Jog és Igazságosság támogatottsága 38 százalékon áll. (MTI)