h i r d e t é s

Eddig ismeretlen delfineket azonosíthattak

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Eddig ismeretlen delfineket azonosíthattak

2021. október 08. - 06:35

Kanadai kutatók a kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen csoportját azonosíthatták a Csendes-óceánban.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Több tulajdonságuk is eltér a jól ismert gyilkos bálnákétól: nem a partvidéken, hanem a mélytengeri kanyon környékén vadásznak, és hívóhangjuk is egészen egyedi – írja a Fox News amerikai hírportál.

A jelentésben a tudósok összesen 100 000 fényképet elemeztek, az eredmények alapján pedig 150 tagját azonosították az újonnan felfedezett orkacsoportnak. Az is kiderült, hogy képesek igen nagy testű emlősöket elejteni: játszi könnyedséggel levadásszák például a szürke bálnák borjait.

A Brit-Kolumbiai Egyetem szakértője, Josh McInnes szerint az újonnan megfigyelt kardszárnyú delfinek a vándorló, kevésbé szervezett csoportokban vadászó, úgynevezett tranziens orkákból válhattak ki. 

ROKONAIKKAL ELLENTÉTBEN NEM A PART MENTI VIZEKBEN VADÁSZNAK, INKÁBB A MÉLYEBB TARTOMÁNYOKAT PREFERÁLJÁK, ÉS A HÍVÓHANGJUK IS JÓVAL MAGASABB.

A kardszárnyú delfinek (Orcinus) nemének csupán egyetlen ma élő faja (Orcinus orca) ismert. Ahhoz, hogy a szakértők eldöntsék, új fajt fedeztek-e fel, további kutatómunka szükséges. A bizonyítékok elemzése folytatódik. (Origo)