h i r d e t é s

Egy hónapja késik az állami támogatás, csődközelben az Országos Roma Önkormányzat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy hónapja késik az állami támogatás, csődközelben az Országos Roma Önkormányzat

2022. augusztus 15. - 09:36

Nem kapta meg a Belügyminisztériumtól az állami támogatást az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), így fizetésképtelenné válhat a szervezet. A harmadik negyedéves támogatást július közepén kellett volna megkapniuk, az idő azonban szorítja őket.

Forrás: Magyar Hírlap

A Belügyminisztérium nem folyósította a roma testületnek a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást, amelynek elvileg július 15-ig meg kellett volna történnie, így veszélybe kerülhet az Országos Roma Önkormányzat – írja a Népszava.

A szervezet elnöke az elmaradt támogatás miatt panasszal fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, és reméli, hogy „a támogatás folyósításának ilyen hosszú elmaradása csak a Belügyminisztériumban folyamatban lévő átszervezések okán maradt el ilyen hosszú ideig”. 

Agócs János megjegyezte, hogy a többi nemzetiségi országos önkormányzat már megkapta a harmadik negyedévre járó 160 millió forintos támogatást. 

A harmadik negyedéves támogatás folyósításának indokolatlan elmaradása az önkormányzat szakmai programjainak a megvalósításán túl súlyosan veszélyezteti az önkormányzat hivatalában munkabérből élő alkalmazottak és azok hozzátartozóinak a mindennapi megélhetését

 – írta az ORÖ a panaszlevelében.

lap megkereste a Belügyminisztériumot, amely közölte, hogy az esedékes összeget akkor fogják elutalni, ha a „korábban kiutalt támogatás felhasználására vonatkozó részbeszámolók elfogadásra kerülnek”, mivel a szervezet hiányosan adta le a beszámolóit, és hiánypótlásra volt szükség. A hiánypótlásként benyújtott dokumentumok, illetve a támogatás jogszerű felhasználásának ellenőrzése folyamatban van – közölte a minisztérium.

Agócs János azonban elmondta, hogy hiánypótlásra először június 21-én szólították fel őket, amelynek öt munkanapon belül eleget is tettek. Majd egy hónap múlva újabb hiánypótlási felszólítást kaptak, amelyet még aznap rendeztek is. 

A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy szorítja őket az idő, mivel augusztus 20-ig be kell fizetniük a közüzemi számlákat és az alkalmazottak utáni járulékokat, ha ezt nem teszik meg, akkor köztartozást halmoznak fel, és nem juthatnak majd hozzá az állami támogatáshoz, így amennyiben a Belügyminisztérium záros határidőn belül nem folyósítja a pénzt, az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelenné válik – tette hozzá. (Index)