h i r d e t é s

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

2023. június 05. - 06:49

92 éves volt.

Barry Newman - Forrás: IMDB

92 évesen meghalt Barry Newman, aki az 1971-es Vanishing Point (Száguldás a semmibe) főszerepe miatt lett igazán híres, de Magyarországon leginkább a Petrocelli című sorozat miatt ismerik. Newman május 11-én halt meg a NewYork-Presbyterian Columbia University Irving Medical Centerben, ezt felesége csak most közölte a Hollywood Reporterrel.

Először a Broadway-en játszott, majd felajánlották neki a Száguldás a semmibe főszerepét. A sztori szerint a főszereplő, aki egyben egykori autóversenyző, veterán katona és volt rendőr is, megbízást kap, hogy szállítson le egy autót egy ügyfélnek, ennek pedig rendőrös üldözés és száguldozás lesz a vége. A mostmár kultfilmnek számító Vanishing Point nyolc hét alatt készült el, Steven Spielberg az egyik kedvenc filmjének nevezte.

Petrocellit először 1970-ben, Az ügyvéd című filmben alakította, a 44 részen és két évadon át futó sorozat csak ezután, 1974 és 1976 között készült el.

A kétezres évek elején még aktívan játszott, az utolsó években leginkább sorozatokban, epizódszerepeket. Aztán hangszálrákot diagnosztizáltak nála, de 2022-ben újra főszerepet kapott, a Finding Hannah című filmben alakította Isaac Dorfmant. (444.hu)