h i r d e t é s

Elhunyt Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elhunyt Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára

2019. március 07. - 10:08

Életének 64. évében, kedden elhunyt Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön az MTI-vel. Közölték: Hüttl Kálmánt az egyetem saját halottjának tekinti.

Dr. Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára - Forrás: semmelweis.hu

Mint írták, Hüttl Kálmán a hazai modern képalkotó diagnosztika és intervencionális radiológia egyik megteremtője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyik igazgatóhelyettese, a képalkotó diagnosztikai részleg vezetője volt. Emellett a Magyar Marfan Alapítvány egyik kezdeményezője és mostanáig kuratóriumi tagja is volt. 

Az egyetem honlapján olvasható nekrológ szerint az egyetem elvégzése után érdeklődése Hüttl Kálmán hamar az angiográfiás vizsgálatok felé fordult, szakmai pályája az Érsebészeti Intézet radiológiai osztályán teljesült ki. Egyik hazai úttörője és kidolgozója lett az endovasculáris terápiának, neve etalonná vált az ilyen beavatkozások területén, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. 
A klinikához tartozó Határőr úti Radiológiai Diagnosztikai Központ megalkotásában, kialakításában szintén meghatározó szerepet játszott. 

Hüttl Kálmán megkapta a Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetést, és 2016-ban átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést. 
Hüttl Kálmán híres orvosdinasztia tagja, Semmelweis Ignác egyenes ági leszármazottja volt, nagyapja, Hüttl Tivadar iskolateremtő sebészprofesszor, édesapja ugyancsak a sebész szakma kiválóságaként volt ismert. (MTI)