h i r d e t é s

Elkerülhetetlen néhány kisebb kórház bezárása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkerülhetetlen néhány kisebb kórház bezárása

2022. szeptember 06. - 06:14

Idén már 250 esetben kellett szakemberek vagy a tárgyi feltételek hiánya miatt kórházi osztályokat időszakosan bezárni, illetve szakrendeléseket szüneteltetni.

Ebben az évben már több mint 250 esetben kellett személyi, vagy tárgyi feltételek hiánya miatt kórházi osztályokat, szakrendeléseket, illetve egyéb egészségügyi ellátást hosszabb-rövidebb időre szüneteltetni az államilag finanszírozott egészségügyben - írja Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a blogbejegyzésében.

Kitér arra is, hogy legutóbb a soproni gyermekkardiológia zárt be. A szakember szerint öt lépésre van szükség ahhoz, hogy a magyar egészségügy megfelelően működjön, a legfrissebb blogbejegyzésében most kettőt vázolt fel.

Kunetz Zsombor azt írja:

be kell zárni egyes kis forgalmú kórházakat és ezzel is koncentrálni kell a munkaerőt, a kapacitást.

Ez nem kerülhető meg, még akkor sem, ha politikai áldozatokkal jár. Jól felépített kommunikációval és valós fejlesztésekre van szükség, például olyan ingyenes kisbuszjáratokra, amelyek a járóbetegeket, illetve hozzátartozóikat be tudják szállítani a megyei kórházba.

Második lépés a szakdolgozók bérrendezése, amiben a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) is komoly szerepet kell vállalnia. Ideje lenne a kamarának színre lépnie, hiszen a jól képzett, elégséges létszámú egészségügyi szakdolgozó az orvoslás alapfeltétele, nélkülük gyógyítás nem képzelhető el. Többek között fel kell hívnia az orvosok figyelmét a személyi minimumfeltételek ellenőrzésére, amennyiben ezek egy intézményben nem elégségesek a megfelelő minőségű gyógyításhoz, úgy ott a munkát azonnal be kell szüntetni - véli a szakember.

Sőt, aki a feltételek hiánya mellett is vállalja a munkát, azt etikai felelősség is terheli, hiszen ő maga tartja fenn a már jelenlegi vállalhatatlan rendszert és teszi lehetetlenné a romeltakarítást is. A MOK ezzel tudja segíteni a szakdolgozói bérrendezést is - véli Kunetz Zsombor. (Napi.hu)