h i r d e t é s

Ellenállnak a klímaváltozásnak az ősi bükkösök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ellenállnak a klímaváltozásnak az ősi bükkösök

2021. január 02. - 08:45

Az utolsó jégkorszak óta növekednek Európában az ősi bükkösök, amelyek a kontinens 12 országán húzódnak át. 

A kép illusztráció! - Forrás: Nationalpark Kellerwald-Edersee

Ezek az erdők sokkal ellenállóbbak a globális felmelegedésre és az éghajlatváltozás egyéb tényezőire, mint az újonnan telepítettek. Egyedülálló fekvésük miatt szinte teljesen érintetlenül maradhattak az évszázadok alatt.

"A rezervátum ősi fái nincsenek veszélyben. Mindegyik olyan zónában van, ahol mindenféle emberi tevékenység tilos. A klímaváltozásnak ellenállnak és nincsenek természetes kártevőik, mert egy önmagát teljesen kiegyensúlyozó ökológiai környezetben növekednek. Ha a szél ki is dönt fákat, akkor gyorsan újak nőnek a helyükbe. A természet megújítja önmagát, a rezervátum erdeje nincs veszélyben" - mondta el Miroszlav Kabal, a Kárpáti Nemzeti Park erdőtudományi laboratóriumának vezetője.

Az Ukrajnában található természetvédelmi területen a tudósok már nyolcadik éve azt kutatják, hogy miként újítja meg önmagát az erdő, mennyi a holtfa aránya, és mi a szerepük más fajoknak a regenerációban. Úgy vélik, a megszerzett tudást az újonnan telepített erdőknél is fel lehet majd használni, hogy azok is képesek legyen jobban alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. (Euronews)