h i r d e t é s

Eltűnt a paksi atomerőmű áramellátásának fele

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eltűnt a paksi atomerőmű áramellátásának fele

2021. május 09. - 14:23

Valami nem stimmelhet Pakson

Paksi Atomerőmű - Fotó: H. Szabó Sándor

Hajnali három körül valami történhetett a paksi atomerőműben: beroggyant az áramellátás. Jelenleg a névleges, 2000 megawattos kapacitás felén működik az erőmű. Egyelőre nincs hivatalos tájékoztató arról, mi okozta ezt. - írja a 168.hu

napi.hu szerint a Paks-2 és a Paks-3 reaktorblokkok teljesítménye csökkent. Utóbbinál a termelés fele esett ki; az előbbinél körülbelül egyharmados a visszaesés. Az országos teherelosztó és rendszerirányító Mavir oldalán az látható, hogy az erőmű teljesítménye két lépésben csökkent.

A helyzet azért is furcsa, mert a 100 megawattot meghaladó teljesítményváltozást a szabályzat szerint jelenteni kell - most viszont nincs róla hivatalos tájékoztatás. Valószínűleg valami váratlan esemény következett be, gyaníthatóan generátorprobléma állhat az ügy hátterében.

Frissítés (2021. május 9. 15:48)

Tervezett teljesítménycsökkentés történt vasárnap hajnalban a paksi atomerőműben - közölte honlapján az erőmű. 

A létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték - írták. Az esemény nem minősül üzemzavarnak és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19 órára ismét névleges teljesítményen üzemel majd - tették hozzá. (MTI)