h i r d e t é s

Erdélyből is hoznak résztvevőket a Békemenetre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Erdélyből is hoznak résztvevőket a Békemenetre

2021. október 20. - 17:27

Nincs a felhívásban, hogy csak oltottak utazhatnak.

Forrás: Népszava

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt, csakúgy, mint eddig minden alkalommal, ezúttal is utazást szervez a budapesti Békemenetre. Az EMNT és a Néppárt szervezésében eddig minden alkalommal részt vehettek a nagyváradi, illetve erdélyi magyarok a magyarországi Békemeneteken. Ezúttal is várják az érdeklődőket és jelentkezőket az EMNT nagyváradi székhelyén …” – áll a nagyváradi Bihari Naplóban megjelent felhívásban, amelyet a Népszava szemlézett.

A Néppárt élére vasárnap újraválasztott Csomortányi István a lapnak elmondta, Erdély több megyéjében szerveződnek ilyen utak, van ahol a Néppárt, van ahol „baráti társaságok” révén, de pontos számot nem tud mondani. „Nem gondoltuk, hogy ennek központi szervezési formát kellene adni, mert önkéntességi alapon működik a dolog és ki ahol él, megoldja”, fogalmazott az elnök. Elmondása szerint érdeklődők vannak, Nagyváradról viszont csak egy buszt indítanak.

Arra a kérdésre, hogy a közzétett felhívásban miért nincs benne, hogy csak oltottak jelentkezhetnek, az elnök úgy válaszolt:

Bonyolultabb a kérdés, mert vannak ugyebár olyanok, akiknek igazolásuk van arról, hogy a betegségen átestek. Ezért kértem, hogy ebbe ne is menjenek bele a felhívás keretei között, aztán úgyis személyesen mindenkivel elbeszélgetünk.

Az EMNP elnök nem tartja veszélyesnek a Békemeneten való részvételt, annak ellenére, hogy most tragikus a járványhelyzet Romániában, Bihar megyében és Nagyváradon is, az oltottak is lehetnek fertőzöttek és terjeszthetik is a koronavírust, teszi hozzá a lap. (24.hu)

 

Távolinak látszik még a negyedik hullám tetőzése Romániában

Az elmúlt 24 órában több mint 17 ezer személynél mutatták ki a fertőzést, és 414-en haltak meg a kór következtében. Mind a hétnapi új fertőzések, mind a hétnapi halálesetek száma folyamatosan nő, az általuk rajzolt görbe az elmúlt napokban számottevően nem laposodott, ami azt jelenti, hogy messze még a negyedik hullám tetőzése.

A szerdai hivatalos adatok szerint húszezerhez közelít a koronavírussal kórházban kezelt betegek száma, akik közül csaknem 1800-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A hírtelevíziók szerint e számoknak a kórházak és az intenzív osztályok befogadóképessége szab határt. A betegfelvételi osztályok előtt mentőautók sorakoznak arra várva, hogy legalább egy folyosón elhelyezett széken hagyhassák a beszállított betegeket.

A Digi24 hírtelevízióban a bukaresti Matei Bals járványkórház orvosa arról számolt be, hogy az intézmény folyosóján dulakodás alakult ki kórházi ágyra váró, légszomjjal küszködő betegek között azért, hogy ki jusson oxigénhez közülük. (MTI)