h i r d e t é s

Este nézzen fel! Aszteroida halad el a Föld és a Hold között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Este nézzen fel! Aszteroida halad el a Föld és a Hold között

2023. március 25. - 15:58

Este 9 előtt érdemes az eget kémlelni, megfelelő kézi távcsővel is látható lesz.

Noha rendkívül közel halad el a Földhöz a 2023 DZ2, de a pályaszámítások szerint nem kell az aszteroida becsapódásától tartani (művészi illusztráció) - FORRÁS: LIVE SCIENCE/STEPHANE MASCLAUX VIA SHUTTERSTOCK

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát februárban fedezték fel a La Palma Obszervatórium csillagászai. A 40-90 méter átmérőjű kisbolygó március 25-én lesz legközelebb a bolygónkhoz, az amerikai űrügynökség becslése szerint ilyen méretű objektumok évtizedenként egyszer kerül csak a Föld közelébe.

Aggodalomra azonban nincs ok, Richard Moissl, az Európai Űrügynökség bolygóvédelmi vezetője jelezte: nincs esély arra, hogy ez a várospusztító aszteroida becsapódjon a Földbe. Csaknem 170 ezer kilométeres távolságban fog elhaladni a Föld mellett körülbelül 28 ezer km/órás sebességgel, ekkor közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz.

Remek alkalom adódik a megfigyelésére, az északi féltekéről nézve az aszteroida egy lassan mozgó csillagnak tűnhet a délkeleti horizontnál, az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképtől keletre. A kisbolygó magyar idő szerint 20:52-kor lesz a legközelebb hozzánk, megfelelő kézi távcsővel pedig akár a civilek is megfigyelhetik. (24.hu)