h i r d e t é s

Európa-rekord drágulás ment végbe Magyarországon az elmúlt hét évben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Európa-rekord drágulás ment végbe Magyarországon az elmúlt hét évben

2022. március 04. - 11:45

Kijöttek az Eurostat-adatok: Átlagosan 25 százalékkal kell többet fizetni a különböző termékekért és szolgáltatásokért Magyarországon, mint 2015-ben, ezzel másodikak vagyunk az EU-ban, csak Litvánia előz minket 0,4 százalékkal.

A kép illusztráció! - Forrás: szeged.hu

24.hu az Eurostat adatai alapján megvizsgálta, hogy mennyivel drágultak a szolgáltatások és a különböző termékcsoportok az uniós országokban 2015 óta. Összességében elmondható, hogy átlagosan fél év alatt 12 százalékkal mentek fel az árak a 27 tagországban, főleg a lakhatás, a rezsi, a dohánytermékek és a szeszesitalok lettek drágábbak.

Magyarországon a cigaretta ára 67, a dohányé 83, az egyéb dohánytermékeké pedig 128 százalékkal nőtt 2015 óta - írja a lap. Tehát a dohánytermékek átlagos drágulásához Magyarország is rendesen hozzájárult. Sőt, az Eurostat nem is tapasztalt ekkora drágulást más országban. Az is kiderült, hogy Magyarországon a hírközlés az egyetlen terület, ami olcsóbb lett 2015 óta. Ugyanis hiába kerül többe a posta, a mobiltelefonok annyival olcsóbbak.

Átlagosan 25 százalékkal kell többet fizetni a különböző termékekért és szolgáltatásokért Magyarországon, mint 2015-ben, ezzel másodikak vagyunk az EU-ban, csak Litvánia előz minket 0,4 százalékkal.

A legtöbb EU-s országról egyébként elmondható, hogy a ruhák és cipők olcsóbbak lettek, de nem Magyarországon. A legnagyobb árcsökkenés Hollandiában volt, ahol közel feleannyit kell csak fizetni az oktatásért, mint hét évvel ezelőtt. Az is kiderült, hogy a nem EU-tag svájciak pénze tartotta a legjobban az értékét, náluk csak 1,7 százalékkal nőtt a szolgáltatások és termékek ára. (szmo.hu)