h i r d e t é s

Európai eszmeváltás jöhet a túlélés érdekében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Európai eszmeváltás jöhet a túlélés érdekében

2022. december 07. - 05:57

A Politico szerint újra fogja gondolni az Európai Unió az eszméit, hogy túléljen.

Urusla von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2022. szeptember 14-én – Fotó: Yves Herman / Reuters

Európa az első: Brüsszel felkészül a szabadkereskedelmi eszmék kidobására – írta meg a Politico. Mint írták, „a nyitottabb kereskedelem korábban nem volt kérdés az EU számára. Most az európai iparágak a túlélésért küzdenek”. Kifejtették, hogy a szabályokon alapuló nyílt kereskedelem utolsó nagy védelmezője, az Európai Unió, hamarosan elbukik.

A lap szerint a bukás lassított felvételben történik, és a vége fájdalmas lesz.

A meglátásuk szerint „ha a világ legnagyobb kereskedelmi tömbje feladja a szabad kereskedelem koncepcióját, az az egész világgazdaságnak ártani fog”.

Európa az első

A Politico szerint új korszak kezdődik az unión belül, mindezt Ursula von der Leyen nyilatkozatára alapozzák. „Versenytársaink új, magabiztos iparpolitikája strukturális választ igényel” – jelentette ki Von der Leyen vasárnap egy kritikus hangvételű felszólalásában.

Európa mindig azt fogja tenni, ami Európának jó.

A Politico szerint Von der Leyen a Párizsból és Washingtonból érkező, nagyobb stratégiai autonómiát vagy szigorú exportkorlátozásokat követelő, egyre növekvő kihívásokat érti. A lap ezek után kifejtette, hogy a szabadkereskedelmi versenyben alulmaradt Amerikához és Kínához képest. (mandiner.hu)