h i r d e t é s

Ez nem fog tetszeni Putyinnak: ritka beismerést tett Oroszország egyik leggazdagabb embere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ez nem fog tetszeni Putyinnak: ritka beismerést tett Oroszország egyik leggazdagabb embere

2023. január 25. - 05:59

Vlagyimir Potanyin, a nikkel- és paládiumbányászattal és feldolgozással foglalkozó Nornickel vezére, Oroszország egyik leggazdagabb embere hétfőn kijelentette, hogy az orosz gazdaságot sújtó nyugati szankciók miatt kénytelen átdolgozni a vállalati stratégiáját, és szorosabb kapcsolatokat épít ki olyan országokkal, mint Kína, Törökország és Marokkó - írta meg a Reuters.

Vlagyimir Potanyin, a nikkel- és paládiumbányászattal és feldolgozással foglalkozó Nornickel vezére, Oroszország egyik leggazdagabb embere. - Forrás: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Az orosz milliárdos, Vlagyimir Potanyin az orosz RBC televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a szankciók hatása nem befolyásolja a vállalat túlélését, de korlátozza a piaci-pénzügyi lehetőségeit és a hagyományos piacain való értékesítés lehetőségét.

A régi piacok megtartása nehezebb, újakat pedig drágább szerezni. Mindezzel meg kell birkóznunk

- mondta Potanyin, a Nornickel vezérigazgatója és legnagyobb részvényese.

Potanyin mostani megjegyzése ritka elismerése annak, hogy az ukrajnai háború miatt kivetett nyugati szankciók hogyan érintik az orosz gazdaság és a globális fémpiacok szempontjából stratégiai fontosságú vállalatot. A Nornickelt - szemben több orosz gazdasági szereplővel -közvetlen szankciók nem érintik, ugyanis nikkeltermelése megkerülhetetlen szerepet tölt be a világgazdaságban.

A nikkel az ukrajnai orosz invázió következtében, a szankciós csomagokat megelőzően is összeomlott már, miután március 8-án, egyetlen nap leforgása alatt mintegy négyszeresére emelkedett a fém tőzsdei jegyzése. A Nickel Institute adatai szerint a nikkel globális kínálatának 70 százalékát rozsdamentes acél előállítására használják, míg a fém kínálatának mintegy 7 százalékát az elektromos járművek akkumulátoraiban alkalmazzák.

A LEGJOBB MINŐSÉGŰ NIKKEL TEKINTETÉBEN OROSZORSZÁG A GLOBÁLIS KÍNÁLAT 17 SZÁZALÉKÁT ÁLLÍTJA ELŐ.

Potanyin ennek ellenére kiemelte, a vállalat logisztikai láncait, fizetési rendszereit és az új berendezések beszerzésének lehetőségét jelentősen korlátozzák a nyugati szankciók. A vállalat végül stratégiája felülvizsgálatára kényszerült, és arra, hogy a beruházási politikáját Oroszországra és baráti országokra összpontosítsa, miközben egyes beruházások elhalasztására kényszerült.

Természetesen megtaláljuk a kiutat ebből a helyzetből. Átstrukturáljuk a logisztikai láncokat barátságosabb országok felé. Mindenekelőtt Kínába, Törökországba, Marokkóba és más arab országokba

- vázolta fel a vállalat jövőbeli terveit a multimilliárdos. (Portfolio)