h i r d e t é s

Fenéken tejföl

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Fenéken tejföl

2022. március 15. - 10:51

Avagy a demokrácia csodái!
Az ausztrál Szövetségi Bíróság kezd kísértetiesen hasonlítani Orbán Kúriájára és Alkotmánybíróságára. Ott is dühöng a független igazságszolgáltatás!

Forrás: wikipedia/Bidgee

A legfelsőbb bíróság jogkörét betöltő ausztrál Szövetségi Bíróság alig egy éve szabadon engedte a vádak miatt Vatikánból – az ügy szigorú vizsgálatát követően – kiebrudalt Pell bíborost (korábban Erdő ausztrál pandantját az ausztrál katolikus egyházi hierarchiában), akit két ausztrál bíróság (egy városi, és másodfokon New South Wales állam Legfelsőbb Bírósága is börtönbüntetésre ítélt pedofilia bűntette miatt.

A Szövetségi Bíróság három másik testület álláspontjával szemben nem találta bizonyítottnak a vádakat.

Most pedig precedens értékű döntést hozott a tiszteletre méltó testület, egy 2021-ben hozott bírósági ítéletet megváltoztatva.

Kimondta, hogy "a környezetvédelmi miniszternek nem kötelessége mérlegelni, hogy milyen károkat okozna egy-egy új szénbányászati projekt a gyermekek jövőjére nézve"!

Magyarán: a fiatalok, és a még meg sem született generációk fogják elszenvedni a széndioxid-kibocsátás negatív, romboló hatását.

Tavaly egy bíróság kimondta, hogy "a miniszternek kötelessége elkerülni tizennyolc éven aluliak sérülését vagy halálát, melyet a levegőbe kerülő szén-dioxid kibocsátás okozna!"
Ezt írta most felül a Szövetségi Bíróság, meglehetősen demagóg módon arra hivatkozva, hogy "Ausztrália két éve még égett, most víz alatt áll, ennek hatásai sokkal károsabbak, mint a bányászattal kapcsolatos szén-dioxid kibocsátás." (A konkrét ügy részleteiről a 444 számolt be.)

Az ügy hátterében a 2013 óta egyhuzamban kormányon lévő Liberális (ott konzervatív) és Vidék párti koalíciót pénzelő szenes lobbi mindent behálózó befolyása áll, melyet a helyi és országos média nyolcvan százalékát birtokló Rupert Murdoch médiabirodalma is orrba-szájba támogat.

Ausztrália az egyik legnagyobb szénbányász- és exportőr a világon, melynek jobboldali kormánya minden áron ragaszkodik az amúgy veszteséges szénbányák üzemeltetéséhez, sőt újabbak nyitásához.
(A per is egy szénbánya, a Vickery megnyitása kapcsán indult.)

A projekthez a szélsőséges demagógia eszköztárával megnyert szénbányászok támogatását élvezi (ezzel a húzással tudott három éve vert helyzetből választást nyerni).

A Munkáspárt, a Zöldek hiába bizonyították hatástanulmányokkal, hogy az alternatív energiaforrások rentábilisak, tiszta energiát hasznosító erőművek építésével több munkahely teremthető, mint amennyi elvész a gazdaságtalan, környezetszennyező szénbányák bezárásával, a megfélemlített bányászkolóniák a Liberálisoknak hittek.

A vicc az, hogy a kormány évek óta nem talál befektetőket az elavult, veszteséges szénbányák korszerűsítéséhez és új bányák nyitásához, mert a nyilvánvaló üzleti veszteséget, mely a soha meg nem térülő beruházási költségek mellett a veszteséges működésből származna, senki nem vállalja.
Még a kormány által kilátásba helyezett támogatások mellett sem.

Májusban parlamenti választások lesznek Ausztráliában.
A zászló egyáltalán nem a járványkezelést egy évig elfuseráló, atom-tengeralattjárók hadrendbe állítására alkotmánysértő módon, mellesleg nemzetközi szerződést szegve elköteleződött, az ENSZ által háborús menekültnek nyilvánított több ezer (Amerikának és Latin-Amerika különböző országainak kevés sikerrel elsózni próbált) menekültet évek óta az ország határain kívül lágerekben tartó, a környezetvédelem ügye iránt közömbös, korrupciós ügyekkel terhes Liberálisoknak áll.

A Munkáspárt a kampányában ezúttal óvatosan kerüli a szénbányák ügyét. Talán ezért (és mostanra időzítve) kellett megtámogatni a kormánypártokat.
Nem máshonnan, mint a független bíróság részéről.

Ausztrália egyébként a működő demokráciák egyike.