h i r d e t é s

Füttykoncert, TEK-esek, ragyogó Kossuth tér - Áder János esküt tett az újabb öt évre

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Füttykoncert, TEK-esek, ragyogó Kossuth tér - Áder János esküt tett az újabb öt évre

2017. május 08. - 14:47

13 órakor kezdődött Áder János ünnepélyes eskütétele a Parlamentben. - írja a hvg.hu.

Forrás: blikk.hu

Az állam fokozott TEK-es jelenléttel, az ellenzéki Együtt füttykoncerttel készült. Kövér véletlenül nem köszöntötte a megjelent Medgyessy Pétert mint kiemelt vendéget, ezért elnézést kért.

Áder beszéde meglepően kormánykritikusra sikeredett, bírálta a közbeszéd minőségét, kiemelte a kormánypártok ebbéli nagyobb felelősségét. Maga is önkritikát gyakorolt.

Hétfőn megkezdődik az új Áder-korszak. Az államfő megkezdi újabb köztársasági elnöki ciklusát, miután márciusban a parlamenti többség jelöltnek választotta.

Áder János eskütételére a Kossuth tér locsolásával és fokozott TEK-es jelenléttel készült hétfő reggel az állam, Juhász Péter és pártja, az Együtt pedig füttykoncertet tervezett.

12:52

A 13 órakor kezdődő ceremónia előtt néhány perccel tudósítónk azt írta, folyamatosan gyülekeznek a vendégek az elnöki eskütételre, ezért a Parlamentnek azon folyosóit kiürítik, ahol egyéb napokon az újságírók még szabadon közlekedhetnek és kérdezhetnek a képviselőktől.

A teremőrök kiosztottak az összes képviselőnek egy darabonként legalább 2 kilós, hat centi vastag könyvet, amely Áder János első ciklusát öleli fel, színes, képes érdekességekkel. Szőlőt kapáló Áder, focizó Áder, asztalánál elmélkedő Áder.Íme:

© MTI / Koszticsák Szilárd Forrás: hvg.hu

A sajtó munkatársai innentől kezdve csak a karzati sajtópáholyból vagy sajtóteremből követhették az eseményeket.

A kiürítésnek alighanem köze lehetett ahhoz, hogy a köztársasági elnök megválasztásakor újságíróknak, köztünk a hvg.hu munkatársának is sikerült Áder Jánost megközelíteni és kérdezni tőle, de a köztársasági elnök akkor nem örült a szerinte ünneprontó kérdéseknek.

Az Aláíró Forrás: hvg.hu

Azóta, hogy márciusban újraválasztották, az elnök több igen vitatott jogszabályt is minden további nélkül aláírt: ilyen a jogi határzár európai jogszabályokat sértő szigorítása, illetve a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítása.

Utóbbi törvény elfogadása után világszerte számos tudós, akadémikus, Nobel-díjas bízott abban, hogy a magyar köztársasági elnök valamilyen formában ellenáll a törvény könnyű keresztülvitelének, de nem így tette.

Így vált az áprilisi ellenzéki tüntetések egyik célszemélyévé, és kapott gúnynevet.

Közben a parlamentben is megkezdődött a beiktatás. Többek közt Orbán Viktor, Mádl Dalma, a külhöni magyar szervezetek képviselői is jelen vannak. Érkeznek a történelmi zászlók, és eléneklik a Himnuszt a jelenlévők.

Kövér László elnézést kér, hogy Medgyessy Pétert nem köszöntötte mint megjelent vendég, "romlik a látásom".

13:10

Miközben Áder az eskü szövegét mondja, az Országház előtt Juhász Péter, az Együtt politikusa által szervezett tüntetésen felolvassák, milyen törvényeket írt alá, hagyott jóvá egy szó nélkül Áder János:

a CEU-törvény mellett megemlítik a menekültügyi őrizetről szóló szigorítást, amely során 14 évesek menedékkérőket is lényegében börtönbe lehet zárni.

Ezután olyan Áder Jánost véleményező emberek szövegét játsszák be, ők mind azt mondják, hogy Áder a Fidesznek az elnöke, nem a köztársaságé.

Közben Szél Bernadett valamit átnyújtott Áder Jánosnak a gratulációk közben. Egy emléklapot, amelyen egy, a népszavazások fontosságát kiemelő Áder-idézet áll (ezt Szél kirakta a Facebookra is, majd törölte a posztot.)

Szabó Tímea belógatott egy bajszos bábot, és azt mondta, elnök úr, ön egy báb.

Érdekes módon Kövér László nem utasította még rendre. AZ MSZP képviselői nem jöttek be Áder beszédére, Boross Péter viszont mégiscsak a páholyban van, így Antall József és Mádl Ferenc özvegye van mellette és Medgyessy mellett.

Szabó Tímeát nem zavarja ki Kövér, pedig Áder beszédének ritmusára folyamatosan lóbálja a bábot. Aztán letérdeltette, mire a jobbikosok röhincsélnek.

© Fülöp Máté  Forrás: hvg.hu

Áder János beszéde:

Mindent megkérdőjelezünk, lerombolunk, ha így megy tovább, amit 1990 óta felépítettünk, kezdte kicsit váratlanul. Mind Európa polgárai vagyunk és maradunk, az EU-csatlakozás kérdésében egységesek voltunk.

Párhuzamot von a Osztrák-Magyar Monarchiával egy Deák-idézettel, megvédeni látszik az orbáni szabadságharcot Brüsszellel szemben. Utalt a kinti tüntetésre is - ne abban versenyezzünk, hogy hogy tudjuk szétfújni egymás ünnepeit.

A politikusok magánéletét, a családtagokat nem szabad belerángatni a politikai játszmákba - ez viszont a különböző nemtelen, akár kormányoldali támadásokra is érvényes Vona Gábor magánéletének firtatásától akár annak fleségének autójának összematricázásáig.

Közbeszédünk színvonala az utóbbi időkben drámai mértékben csökkent

mondta, és kiemeli, mindig a kormánypártoké a nagyobb felelősség. Robbanásig fog feszülni a hangulat, ki akar egy robbanásra kész vulkán tetején élni? utal a közelgő választási kampányra.

Csak vicsorogni tudunk egymásra.

Áder itt és most megköveti mindazokat, akiket megbántott egy indulatos megjegyzésével, ezzel gesztust gyakorol. (Mindeközben a kormánypárti politikusok Áder könyvét lapozgatják, az ellenzékiek hozzá sem nyúlnak.)

Legyen a szemünk előtt az: a Haza minden előtt. Ezzel zárul a beszéd, nagy tapsot kap.

Végül Kövér László elénekeltette a Szózatot, és kivonultak a zászlók is.

hvg.hu