h i r d e t é s

Game Changers címmel kiállítás nyílt a magyar és az izraeli sport kapcsolatáról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Game Changers címmel kiállítás nyílt a magyar és az izraeli sport kapcsolatáról

2021. december 08. - 12:52

Game Changers címmel olyan sportolók élettörténetéről szóló kiállítás nyílt meg szerdán az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, akik egyedivé, úttörővé és példátlanná tették a kapcsolatokat Magyarország és Izrael között.

Forrás: Semmelweis Egyetem

A tárlat ünnepélyes megnyitóján Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára kiemelte: úgy gondolja, hogy a két nemzet kapcsolatának valódi dimenziója nem csupán a nemzetköziség.

"Magyarország és Izrael között egyfajta bensőséges kapcsolat van, ezernyi rokoni szál, közös történet, örömök és fájdalmak" - fogalmazott a  helyettes államtitkár. Hozzátette: nagyon hosszú azoknak a személyeknek a névsora, akik a két nemzetet összekötik. "Ennél is fontosabb azonban hangsúlyozni, hogy rájuk mind a két országban egyszerre lehetünk büszkék, és ez egy olyan közös örökségünk, amelyet meg kell becsülnünk" - jelentette ki Schőberl Márton.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sportdiplomáciai főosztálya, valamint Izrael állam budapesti nagykövetségének közös szervezésében létrehozott kiállítás olyan zsidó származású sportolókat mutat be, akik hozzájárultak a magyar, illetve az izraeli sport sikeréhez. A legtöbbjüknek azonban nemcsak a sportpályán, hanem a történelem által eléjük gördített akadálypályán is küzdeniük kellett. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidóknak 130 éves története és szerepe van a modern sportok fejlődésében Magyarországon.

"Ezeknek a sportolóknak pusztán azért, mert zsidók voltak egy antiszemita környezetben, pályafutásuk során számos nehézséggel kellett szembenézniük és a képességeiket maximálisan kellett kiaknázniuk" - állapította meg a nagykövet, majd néhány konkrét példát is említett. Többek között Hajós Alfréd úszóét, a magyar és egyben a zsidó sporttörténelem első magyar olimpiai bajnokáét, valamint a vívó Petschauer Attiláét, akit a háború alatt munkatáborban vesztette életét. Szóba hozta a hamarosan 101. születésnapját ünneplő Keleti Ágnest is, aki tíz olimpiai érmet, közte öt aranyat nyert, majd a izraeli női tornasport "alapító anyja" lett.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: örül, mert ez a kiállítás az általános emberi értékekről, a másság elfogadásáról és a sportsikerek igazságosságáról szól. Szerinte a sport a talán az egyetlen terep, ahol a teljesítmények beárazása igazságosan zajlik.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője az MTK egykori legendás elnökét, Brüll Alfrédet idézte, aki szerint a sport a legdemokratikusabb emberi tevékenység, itt nem számít sem rang, sem születés, sem vagyon, egyedül csak a képesség. Hozzátette: "büszkék vagyunk azokra a labdarúgókra, akik az elmúlt évtizedekben Izraelben képviselték a magyar futballt, így többek között a három királyokra, Pisont Istvánra, Hamar Istvánra és Sallói Istvánra, valamint rajtuk kívül Márton Gáborra, Halmai Gáborra és Czéh Lászlóra, akik valamennyien emberként is megállták a helyüket odakint."

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke arról beszélt, hogy a sport az egyik leghatékonyabb eszköz jó irányba fordítani a dolgokat. "Az itt látható sportolók különleges és követhető példát jelentenek, mert, rácáfoltak az előítéletekre" - állapította meg, majd a zöld-fehér színekben szerepelt zsidó sportolók közül a háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti Györgyöt emelte ki, akit a vízilabda Puskásának nevezett.

Buranits Ildikó, az MTK Budapest alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kék-fehér klub Aranykönyvébe bekerült sportolók között is számos zsidó származású volt, többek között a labdarúgó Aranycsapat szövetségi kapitánya, az érdemtelenül feledésbe merült Sebes Gusztáv. Beszéde végén az MTK Budapesthez köthető, Izraelben is játszó futballistákat sorolt fel, köztük Halmai Gábort, Hamar Istvánt, illetve a csapat jelenlegi vezetőedzőjét, Márton Gábort.

A kiállítás a következő pár hétben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban tekinthető meg, 2022 tavaszától pedig a Puskás Aréna parkjában mutatják be. (MTI)