h i r d e t é s

Gimnáziumbezárással kísérleteznének a fiatalok jövőjével: így válaszoltak a szülők az Iparkamara ötletelésére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Gimnáziumbezárással kísérleteznének a fiatalok jövőjével: így válaszoltak a szülők az Iparkamara ötletelésére

2017. november 07. - 19:35

Több mint ezer szülő mondott véleményt az Iparkamara gimnáziumbezárási és férőhelycsökkentési javaslatáról. A szülők elutasítják az elképzelést: a gyermekek 13-14 éves korban nem tudnak megfelelő pályaválasztási döntést hozni. 

Forrás: flickr.com Fotó: EaglebrookSchool

Az erőltetett szakképzés helyett inkább az általános műveltségre és a készségfejlesztésre kellene helyezni a hangúlyt.

Radó Péter oktatáskutató az eredményeket értékelve elmondta: amennyiben a kormányzat adminisztratív eszközökkel a szülők és tanulók döntési szabadságát korlátozva igyekszik érvényesíteni saját prioritásait, akkor felmérhetetlenül nagy kárt okoz tanulók tízezrei és az ország egésze számára.

A Szülői Hang Közösség levélben fordult az Iparkamara legnagyobb tagjaihoz (többek között: MOL, Magyar Telekom, OTP Bank, Bosch, Richter, Teva, CBA, Auchan, Audi, Mercedes):

egyetértenek-e azzal, hogy az általuk anyagilag is támogatott Iparkamara visszaszorítani igyekszik gyermekeink továbbtanulási lehetőségeit?

A Szülői Hang Közösség azt javasolja, hogy aki ellenzi az Iparkamara álláspontját, személyesen is tiltakozzon egy szülői levél elküldésével. Több mint ezer szülő válaszolt önkéntesen az Iparkamarának, elutasítva a gimnáziumbezárási és férőhelycsökkentési javaslatot.

A válaszadók 89%-a úgy véli: a gyermek 13-14 éves korában nem tud megfelelő pályaválasztási döntést hozni. A gimnáziumban megszerezhető általános tudás és műveltség a válaszadók 94%-a szerint gyermek hasznára válik akkor is, ha későbbi munkájában ezeket nem alkalmazza mind.

A válaszadók nagy többsége (82%) szerint fontos, hogy minél többen szerezzenek gimnáziumi érettségit, még akkor is, ha egyes hiányszakmákban jelenleg e nélkül is jól el lehet helyezkedni; a szülők elsősorban a tanulásra, önállóságra és készségfejlesztésre szeretnék ösztönözni a gyermekeket, és nem a szakismeretek gyors megszerzésére.

Kérdőíves felmérésünk eredményeit honlapunkon olvashatja, ahol a számszerű eredmények mellett a több mint ezer szöveges hozzászólásból is válogatunk, amiből a szülők gondolkodásmódja is megismerhető. Ugyanitt ismertetjük Radó Péter oktatáskutató véleményét is.

A Szülői Hang Közösség levélben fordult az Iparkamara legnagyobb tagjaihoz. Várjuk a cégek, többek közt a MOL, Magyar Telekom, OTP Bank, Bosch, Richter, Teva, CBA, Auchan, Audi, Mercedes visszajelzését:

egyetértenek-e azzal, hogy az általuk anyagilag is támogatott Iparkamara visszaszorítani igyekszik gyermekeink továbbtanulási lehetőségeit?

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. visszajelzése alapján arra következtetünk, hogy az Iparkamara erről az alapvető fontosságú kérdésről tagjainak megkeresése nélkül döntött.

Szülőként arra kérjük a cégeket: ne támogassák, hogy az Iparkamara rövid távú gazdasági haszon reményében gyermekeink jövőjét beáldozva visszaszorítsa a gimnáziumi képzést. A teljes levél és a megkeresett cégek listája itt érhető el.

A Szülői Hang Közösség azt javasolja, hogy szülőként mi magunk is tegyünk a gimnáziumbezárási terv ellen, és tiltakozzunk az Iparkamaránál egy szülői levél elküldésével. Minél többen hallatjuk a hangunkat, annál erősebben képviselhetjük gyermekeink érdekét. A weboldalról elküldhető levél itt található.

Szülői Hang Közösség

szuloihang.hu, facebook.com/szuloihang