h i r d e t é s

Gulyás Gergely: 55 milliárd hiányzik a kórházak finanszírozásából

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Gulyás Gergely: 55 milliárd hiányzik a kórházak finanszírozásából

2020. február 14. - 06:52

A kormány szerint a 70 milliárdos kórházi adósságból 55 milliárdnyit okoz a forráshiány, az adósságképződés megállítása érdekében ezt az idei költségvetésből biztosítják. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az adósság fennmaradó része menedzsmenthiba. A felhalmozódott adósságból a 100 millió forint alatti követeléseket, ott ahol ezt megalapozottnak tartják, még a héten kifizetik, illetve már ki is fizették - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

A Portfolio által nyilvánosságra hozott egészségügyi reformcsomagot a kormány már tárgyalta egy alkalommal, azóta voltak benne módosulások - válaszolta az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely. A csomag bevezetésére folyamatosan, ettől az évtől sor kerül, de vannak még nehézségek, például a a finanszírozás alapjául szolgáló pontrendszer átalakításához is szakmai grémiumoknak kell összeülni.  

Örülünk, ha év végére megvan

- fogalmazott az intézkedésekről Gulyás.

Az adósságképzés megszüntetése kapcsán kifejtette, felmérésük szerint az adósságból 55 milliárd forint írható a forráshiány számlájára, így ezt az összeget az idei költségvetésből rendszeresen, ha lehet, havonta biztosítani kell. Ha ezt bevezetik, jobban láthatóvá válik, hogy milyen súlyú a menedzsmenthiba az adósságok termelődésében.

A tavaly felhalmozódott adósságok közül a 100 millió alatti beszállítói követeléseket, illetve azokat, amelyeket meglapozottnak tartanak, még a héten kifizeti, illetve már ki is fizette a kormány. A nagy beszállítókkal még tárgyalnak, ezért azt nem kívánta kommentálni a miniszter, hogy a kormány a tőkeköveteléseinek 20 százalékának elengedését kéri.

A Népszava reformcsomaggal kapcsolatos kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, az aktív kórházi ágyak kihasználtsága 67-68 százalékos, itt van tere a kapacitáscsökkentésnek, de ez semmilyen módon nem függ össze a várótermek és szociális helyiségek kifestésével.

A miniszter adósságrendezés kapcsán tett kijelentései meglepetésként érték a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkárát. Lapunk kérdésére Rásky László úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet, s ugyan örül, de nem is nagyon érti ezt bejelentést, ami biztosan rossz megoldás. A szövetség szerint ugyanis senki se eshet külön elbírálás alá. A tárgyalások során a beszállítók nem kaptak formális ajánlatot, csupán azzal lettek elbocsátva, hogy gondolkozzanak, s egy-két nap múlva jelezzenek vissza telefonon. Ha ezt az ajánlatot most nem kommentálja a miniszter, akkor felmerül a kérdés, hogy azt a tárgyaló vajon milyen felhatalmazás alapján tette - vetette fel Rásky.

A főtitkár a 100 millió alatti követelések meglapozottságának felvetését is furcsállta, mert információi szerint ezt a nagy adósoknál sem vizsgálták, úgy tudja, hogy egyetlen tétel ellenőrzésére sem került sor, vagyis a kormány semmit nem tett azért hogy a saját maga által megszabott kritériumrendszernek megfeleljen. A kisebb követelések megalapozottságának ellenőrzése és az eheti határidő együtt biztosan nem tartható - mondta Rásky, aki politikai nagyotmondásként értékelte, hogy a beszállítók ezen a héten ki lesznek fizetve. Ráadásul az adósságrendezésre szánt 42,8 milliárd forint még meg sem érkezett meg az intézményekhez, ahonnan tovább kellene utalni a beszállítóknak, arról nem is beszélve, hogy ki és mikor fogja őket tájékoztatni arról, hogy kit lehet kifizetni - vetette fel a szakember.

Mindettől függetlenül rendkívüli módon üdvözölik, hogy a kormány rájött, hogy a politikai boszorkányüldözéssel a magyar kkv-kat teszi tönkre - fogalmazott az OSZ főtitkára. Véleménye szerint  ezt a központosított adósságrendezést mindenestül és nagyon elszúrták, ami szerinte a területért felelős miniszter felelőssége.

napi.hu