h i r d e t é s

Gyakorlatilag kihalt a Sajó élővilága

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyakorlatilag kihalt a Sajó élővilága

2022. május 16. - 07:44

Már lassan három hónapja ömlik a méreg a folyóba, a helyi horgászszövetség tagja szerint kijelenthető, hogy a víz élővilága kihalt.

Forrás: Varga Tibor Facebook oldala

Mint arról mi is többször írtunk, hónapok óta megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de közben a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban.

A helyi horgászszövetség tagja a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet:

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja” – nyilatkozta Varga Tibor a Felvidek.ma lapnak.

Egyetlen pisztrángot, pénzes pért (lazacfélék családja), fejes domolykót (pontyféle) sem találtak a folyó 10 kilométeres szakaszán, amit vizsgáltak. „Rengeteg tetemet találtunk, szinte ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei a partot. Nem tudtam, hogy ennyi rák élt a Sajóban. A pusztulás nagysága a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázta, könnyes szemmel mondta, hogy ő még ilyet nem látott” – számolt be Varga.

Azt is hozzáteszi az idézett cikk, hogy bár mérések nincsenek, de feltehetően jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a méreg a folyóba, mint februárban.

Néhány napja egyébként egy kemény hangvételű videóüzenetben fakadt ki a helyzet miatt a Borsod megyei Jákfalva független polgármestere, Vilcsek Ernő, aki a leköszönt köztársasági elnököt, Áder Jánost is megszólította. Vilcsek szerint a szennyezés közvetett hatása miatt “bele fogunk dögleni” a mérgezésbe”. Vilcsek is megemlítette, hogy a folyóban „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”. (borsod24.hu)