h i r d e t é s

Gyurcsány Ferenc arról írt, hogy 2008-ban Orbán Viktor puccsot készült ellene elkövetni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyurcsány Ferenc arról írt, hogy 2008-ban Orbán Viktor puccsot készült ellene elkövetni

2023. január 06. - 10:18

A 2010 előtti időkről írt Facebook bejegyzést Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, melyben egy bekezdés erejéig a 2006-os eseményekről is megemlékezett.

Forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala

A DK vezetője szerint a 2010-es fülkeforradalmat megelőző évek „a demokratikus, szabad, európai Magyarország évei voltak”.

Gyurcsány úgy látja, hogy miniszterelnöksége „terhelve sok vitával, ahogy az demokráciában szokásos”, ugyanakkor „szabad volt a sajtó, széles a sztrájkjog, működött a társadalmi érdekegyeztetés, iskolái, egészségügyi intézményei voltak az önkormányzatoknak, független volt az igazságszolgáltatás, az alkotmánybíróság, a versenyfelügyelet” , és „nem kormánypárti pártkatona volt a köztársaság elnöke”.

Gyurcsány nem mulasztott el szót ejteni a zavargásoktól terhelt 2006-os évről sem, amikor szerinte Orbán Viktor puccsot készült elkövetni ellene, ugyanakkor azt elismerte, hogy a rendőrség ügyetlenül, sőt sokszor jogtalanul járt el.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmaz:

2006 ősze súlyos politikai válságot hozott. Benne egy drámai beszéd, egy előkészített puccsista orbáni szándék, a vele összejátszó, a köztársaság intézményeit háborús módon támadó, jogellenes, radikális fellépés, egy ügyetlen, sokszor jogtalan módon eljáró rendőrség.

Gyurcsány szerint senki sem akar visszatérni a 2010 előtti világhoz, ugyanis senki sem akar egy évtizedet visszafelé menni, hozzátéve, hogyan sokan, akik ezt a nézőpontot hangoztatják azonosulnak „a Fidesz azon hazug értelmezésével, amely azokat az éveket egyszerűen rendőrterrorként állítja be”, tudomást sem véve az akkori demokrácia és „a mai ünnepi lepellel takart fasiszta önkény” különbségéről. (24.hu)