h i r d e t é s

Ha nem érkeznek meg az uniós források, a hatalom helyzete destabilizálódni fog

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ha nem érkeznek meg az uniós források, a hatalom helyzete destabilizálódni fog

2023. január 07. - 07:24

"Az uniós pénzmegvonásra a kormány még erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközök bevetésével válaszol majd" - mondja Ágh Attila politológus

Orbán Viktor - Forrás: Thierry Monasse/Getty Images

– Felgyülemlettek és felszínre törtek azok a társadalmi problémák, amelyeket a Fidesz nem tudott megoldani. A tavalyi év a 2012-ben indult tendenciák összegződése volt az „Orbán-rezsimben”, a rendszer ugyanakkor markánsan új vonásokkal is jelentkezett – állapította meg lapunknak nyilatkozva Ágh Attila politológus.

Állítása szerint az Orbán-kormány csak válsághelyzetben tudja fenntartani magát, ezért nem a szó eredeti értelmében vett válságkezelésre törekszik, hanem a válság menedzselésére, netán annak elmélyítésére. Így próbál létrehozni olyan politikai szerkezetet, amelyben képes elnyomni az ellentmondásokat.

– Az Orbán-rendszer a társadalom minden szegmensére rányomta bélyegét, tökéletes autokráciát valósított meg – jelentette ki Ágh Attila. – A költségvetés elfogadásának módján is látszik, hogy a Fidesz mindent rendeleti kormányzással akar elintézni – tette hozzá. 

Az „új vonások” között említette,

hogy az egyre erőteljesebb centralizálás közepette a kormány rendőri típusú fellépést mutatott az oktatásban és az egészségügyben. 

Az oktatásban pedagógusokat bocsátottak el, az egészségügyben katonai szemlélet meghonosításával kísérletezik a kormány. A rendteremtés és fegyelmezés mindkét ágazatban konfrontációhoz vezetett.

– Bár az Európai Parlament már 2013-ban elfogadta a kormányt bíráló úgynevezett Tavares-jelentést, az Európai Unió (EU) most először lát neki a magyar „illiberális rezsim” és Orbán korrupt rendszere megrendszabályozásának – hangsúlyozta a politológus. Nagyon fontos változásnak nevezte, hogy a helyreállítási alap forrásainak odaítélésekor érvényes szabályokat a szokványos hétéves költségvetési ciklus pénzeinek felhasználásakor is alkalmazni fogják. Ennek az a lényege, hogy az elfogadott programokra szánt támogatást az EU csak utólag fogja kifizetni, akkor, ha azok megvalósulását vizsgálva minden részletet rendben lévőnek talál.

Éppen ezért Ágh Attila arra számít, hogy ebben az évben folyamatosak lesznek a konfliktusok a magyar kormány és az EU között. – Nem áttételes, pusztán elméleti kérdésekre redukálható összeütközésre kell felkészülni, hanem intenzív, mindennapos vitára, amely konkrét projektekről és konkrét összegekről szól majd. Állandósulni fog a feszültség – vetítette előre a politológus. Az sem fog működni,

hogy a jogállami feltételek betartásakor a kormány átláthatóságot és egyeztetéseket ígér, közben pedig egyik óráról a másikra hoz törvényeket.

– Orbánék minden nagy vereség után sikerpropagandát indítanak, ennek már most tanúi lehetünk. Másrészt – hívta fel a figyelmet Ágh Attila – a kormány igyekszik átpolitizálni, ideológiai síkra terelni a témát, és arra hivatkozni, hogy „megint ránk akarnak kényszeríteni egy másfajta politikai kultúrát”. A propaganda átmenetileg eredményes lehet, ha azonban nem érkeznek meg az uniós pénzek, akkor a sikertelenséggel a kormány és a közvélemény is szembesülni fog.

Az EU eljárására – prognosztizálta Ágh Attila – a kormány eddiginél is erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközök bevetésével válaszol majd. A politológus szerint ezt ideig-óráig lehet még folytatni,  de az uniós forrásmegvonások várható következménye előbb vagy utóbb az Orbán-rendszer destabilizációja lesz. (Népszava)