Halláskárosodást szenvedtek az amerikai diplomaták Kubában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Halláskárosodást szenvedtek az amerikai diplomaták Kubában

2017. augusztus 10. - 16:20

 

Kuba szerda este bejelentette: vizsgálja azt az amerikai vádat, miszerint meghatározatlan "incidensek" fizikai tüneteket okoztak a havannai amerikai nagykövetség több munkatársának. - írja a bumm.sk.

Forrás: bumm.sk

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán jelentette be, hogy a washingtoni kormány kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból, mert a havannai amerikai nagykövetség több munkatársánál bizonyos fizikai tünetek jelentkeztek. 

A bécsi konvenció értelmében Kubának kötelessége a külföldi diplomaták épségének védelme

 - mondta.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő arról számolt be, hogy az Egyesült Államok havannai nagykövetségén több alkalmazott megbetegedett, halláskárosodást szenvedtek, de hogy ez tartós károsodás-e, mi okozta, és egyáltalán milyen betegség kínozhatja a diplomatákat, erről a külügyminisztérium nem adott tájékoztatást.

Kuba soha nem engedné meg, hogy a területén bármilyen akciót hajtsanak végre akkreditált diplomaták vagy családtagjaik ellen. Kuba megerősíti, hogy kész együttműködni a helyzet tisztázásában

- közölte a havannai külügyminisztérium. Közölték, hogy átfogó és sürgős nyomozást indítottak az ügyben, miután az amerikai nagykövetség februárban értesítette őket erről. Mindazonáltal indokolatlannak tartják Washington válaszlépését, a két kubai diplomata kiutasítását.

Az AP hírügynökség szerint öt diplomata és több diplomatafeleség szenvedett súlyos halláskárosodást, ám egyetlen gyermeknél sem észleltek halláskárosodást vagy egyéb szimptómát. 

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva "akusztikus támadásokról" beszélt, s azt vélelmezte, hogy nem érzékelhető, hanghatáson alapuló szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásaiban, ezek okozhatták a súlyos halláskárosodásokat, és akár a többi tünetet is. A CNN tudósítója úgy tudja, hogy két diplomata a hazatérése óta hallókészülékre szorul. 

A The Washington Post című lap nyomozati forrásokra hivatkozva felvetette: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai azt is vizsgálják, vajon nem egy harmadik ország, például Oroszország hajtott-e végre titkos akciót, a kubai hatóságok tudta nélkül.

Az Egyesült Államok és Kuba 2015-ben, több mint fél évszázadig tartó ellenséges viszony után állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

(mti)

bumm.skh i r d e t é s


;