h i r d e t é s

Hat csepeli és soroskári iskolában igazgató nélkül indulhat a tanév

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hat csepeli és soroskári iskolában igazgató nélkül indulhat a tanév

2022. július 18. - 10:22

Van olyan iskola, ahol egy jelölt pályázik évek óta, akit támogatnának a tanárok és a szülők is, de a minisztérium továbbra sem hajlandó kinevezni.

A kép illusztráció! - Forrás: szekelyhon.ro

Hat csepeli és soroksári iskolában is várhatóan igazgató nélkül kezdik szeptemberben a tanévet, az május eleje óta a közoktatásért is felelős Belügyminisztérium ugyanis indoklás nélkül elutasította az igazgatók pályázatait. A Népszava cikke szerint a döntés a tantestületeket, a diákokat és a szülőket is meglepte, különösen azokban az iskolákban, ahol csak egy jelölt pályázott az igazgatói posztra.

Az, hogy a minisztérium indoklás nélkül visszalöki az igazgatójelölt pályázatát, nem példa nélküli, olyan viszont, hogy egy tankerületben ennyi iskola marad kinevezett vezető nélkül, még nem fordult elő. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a minisztériumnak már meg kellene magyaráznia, hogy miért alakult ki ilyen helyzet. A tankerületben hét posztra pályáztak, mindössze egy iskola élére neveztek ki ezek alapján vezetőt.

Két iskolában, a csepeli Széchenyi István Általános Iskolában és a soroksári Grassalkovich Antal Általános Iskolában ráadásul már tavaly sem volt igazgató, mindkét iskolát az igazgató-helyettesek vezetik. A Széchenyiben a hatszáz szülő, gyerek és tanár írt alá egy petíciót, hogy az Emmi nevezze ki az az addigi igazgatót, Varga Veronikát, de a közösség akarata nem hatott a minisztériumra. Akkor annyi választ kapott a Népszava, hogy több pályázó közül majd jobb igazgatót lehet választani. Több pályázó nem volt, idén is Varga pályázott egyedül, idén is sikertelenül.

Hogy mi lesz a hat iskolában, egyelőre nem tudni. Tóth János tankerületi igazgató szerint egyes esetekben egy éves szerződéssel kinevezhetnek igazgatókat annak ellenére is, hogy a pályázatukat elutasították, máshol helyettesítést rendelnek majd el. (444.hu)