h i r d e t é s

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

2018. november 09. - 20:08

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra hidegvízű korallzátonyok térségében, a szakemberek szerint ez a legnagyobb cápakeltető ír tengeri területeken.

Forrás: Ireland’s Marine Institute

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy

egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé.

Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla

 - hangoztatta.

Nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről

- tette hozzá. 

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az elővilág a kontinentális talapzat szélén.

(MTI)