h i r d e t é s

Hatalmas tömeg tüntetett Debrecenben az akkugyár ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas tömeg tüntetett Debrecenben az akkugyár ellen

2023. január 29. - 06:30

A mindössze néhány száz fős tiltakozásnak induló tüntetés rövid idő alatt több ezer fősre duzzadt. A felszólalók és a résztvevők transzperensei is jelezték: a demonstrálók nem akarnak akkumulátorgyárat Debrecenbe.

Forrás: atv.hu

A résztvevők Mikepércsről vonultak Debrecen főterére, ahol kijelentették: eltökéltek abban, hogy megakadályozzák az üzem megépítését és újabb tiltakozó akciókat is szerveznek - hangzott el az ATV Híradójában.

Gyöngy-Tóth Enikő, a tiltakozást szervező édesanya az ATV Híradójának úgy fogalmazott, hogy nagyon aggódnak a településük sorsáért, és azt gondolták, hogy meg kell hallgatni a civilek hangát is. "Az itt élők, környéken lakók, családok, anyák, apák hangját, mert sokan, nagyon sokan aggódnak" - tette hozzá a főszervező.

A tiltakozáson nemcsak a debreceniek, de a környező települések lakói is jelen voltak. Sokan például Hajdúszoboszlóról, Hajdúböszörményből és Téglásról érkeztek. Egyikük, Nagy Zoltánné például azt mondta, hogy nagyon félti a gyermekei és az unokái jövőjét, akárcsak a termőföldet, a vizet és a levegőt. Majd kiemelte, azért mentek el az eseményre, hogy elérjenek valami eredményt.

"Ezeket a termőföldeket kisajátítják teljesen és hát így is elég rossz a gazdasági helyzet, ezek után meg még rosszabb lesz" - ezt már egy aggódó házaspár mondta az ATV Híradójának. Azt is elárulta, hogy azért költöztek Debrecen-Onódra, hogy a város zajától egy kicsit messzebb legyenek, de most hozzájuk elég közel fog megépülni a tervezett gyár.

Póka Nikolett az ATV Híradó stábjának pedig azt mondta, hogy emberek életét fogja tönkre tenni a gyár, ha tényleg felépül.

Egy tavaly novemberben lemondott önkormányzati képviselő számításai szerint eddig a BMW gyárral együtt 850 hektár jó minőségű, magas aranykorona értékű földet vásároltak meg ipari célokra. Szerinte ennek duplája lesz azonban a passzív terület, mert az eddig ott gazdálkodó helyiek munkája is kárba veszhet.

Ezeknek a termékeiket többet nem fogják tudni értékesíteni. Tehát ezek a földterületek, igaz, hogy úgymond inaktívan, de ezek is ki fognak esni a mezőgazdasági termelésből, és ezeket is el fogjuk veszteni, és úgy gondolom, hogy ez körülbelül ugyanannyi lesz, mint amennyit már hivatalosan eladtak

- emelte ki Illyés János, a Civil Fórum Egyesület alelnöke.

A szónoklatok után a demonstráció Debrecen főterén azzal ért véget, hogy nem ez volt az utolsó megmozdulás. Bekiabálások szerint kedden a nyíregyházi közmeghallgatásra is komoly tömeg várható. (atv.hu)