h i r d e t é s

Hétköznap 100 százalék, pihenőnapon 110 százalék is lehet az egészségügyben a kötelező ügyelet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hétköznap 100 százalék, pihenőnapon 110 százalék is lehet az egészségügyben a kötelező ügyelet

2021. február 24. - 19:23

A kötelezően elrendelt ügyelet esetében az országos kórház-főigazgató engedélyével el lehet térni, így annak összege hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százalék, munkaszüneti napon pedig 120 százalék lehet - tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az atv.hu-t.​

A kép illusztráció! - Forrás: Egerszeginfo.hu

Az az egészségügyi dolgozók számára március 1-től megszűnik az eddigi közalkalmazotti jogviszonyuk, helyette egészségügyi szolgálati jogviszony lesz érvényben, erről szerzodést írnak alá. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az orvosok, nővérek többsége is elégedetlen. A szerződés tervezete szerint az ügyelet esetén hétköznapra csak az egy napra szóló alapbérük 70 százaléka, hétvégén pedig a 90 százaléka járna. Az ügyelet utáni pihenőnapot pedig nem fizetnék ki - ertől szóltak az elmúlt napok híradásai.

Az ATV kérdéseire az OKFŐ részéről a következö tájékoztatást adták: a munkaszerződések aláírása jó ütemben halad az OKFŐ irányítása alá tartozó intézményekben. “A szerződések átadása és a munkáltatóhoz történő visszajuttatása folyamatos. A felmerülő problémákat a munkáltatók közvetlenül egyeztetik a dolgozókkal, melyek helyi szinten kezelhetőek. Ezen egyedi esetektől eltekintve globális problémákról nincs tudomásunk, főként nem olyanról, amely az ellátás ellehetetlenítését eredményezné” - írták kérdéseinkre.

2021. március 1-jétől a kötelezően elrendelt és önként vállalt ügyeletnél is lehetőség van a magasabb összegű díjazásra, ami a MOK-kal, az EDDSZ-szel, és a MESZK-kel folytatott egyeztetések alapján történt - tudatták az OKFŐ részéről.

Ennek megfelelően a kötelezően elrendelt ügyelet esetében az országos kórház-főigazgató engedélyével további 30 százalékkal lehet eltérni, azaz a kötelező ügyeleti díj hétköznapon 100 százalék, pihenőnapon 110 százaléka, és munkaszüneti napon 120 százaléka lehet.

Az önként vállalt ügyeletnél amennyiben az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, akkor az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet - tudatta az OKFŐ kommunikációs és sajtóosztálya.

Telex: Március 1-jén élfélig lehet aláírni a szerződést

Telex azt írta, hogy az állam több ponton engedett a tiltakozó orvosoknak: abban is, hogy március 1-je éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására, hogy mindenki megfelelően tájékozódhasson, a február 28-a éjfél helyett. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondja, nemcsak a betegeknek, de az orvosoknak is „tájékozott beleegyezéshez” van joguk, a szerződéseket csak a szükséges információk birtokában tudják aláírni.

A Telex ezt is annak alapján írta meg, hogy egy podcastban válaszolt az egészségügyi szolgálati jogviszonyt ért kritikákra és a jogszabályokkal kapcsolatos félreértésekre Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese és Pálma Hanna igazgató Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével közösen (atv.hu)