h i r d e t é s

Hiába a minisztériumi tiltás, kipakolt a székesfehérvári kórház főigazgatója - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hiába a minisztériumi tiltás, kipakolt a székesfehérvári kórház főigazgatója - VIDEÓ

2021. április 27. - 06:14

Bucsi László azt mondta, a minisztérium kérése ellenére konkrétumokkal is szolgált a Fejér megyei koronavírus-helyzetről, mert úgy látja, hogy az „emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van”.

Bucsi László, a székesfehérvári kórház főigazgatója - korábbi felvétel - Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron, a kórház főigazgatója ezért úgy döntött, hogy konkrétumokat árul el a járványhelyzetről. Bucsi László elmondta, hogy Fejér az egyik legfertőzöttebb megye, de talán kibírják a járványt a jelenlegi kapacitásokkal is, azonban tart a negyedik hullám várható erejétől.

„7100 vakcinát kapott a székesfehérvári kórház szombaton, az oltásra regisztráltak száma azonban nem éri el a 3000-et sem” – mondta Bucsi László egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban – szemlézte az fmc.hu.

A portál szerint Bucsi László a minisztérium kérése ellenére konkrétumokkal is szolgált a Fejér megyei koronavírus-helyzetről, mert úgy látja, hogy az „emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van”. Ezek szerint múlt hét óta már Fejér a legfertőzöttebb megye a Dunántúlon, az országban pedig csak Borsod-Abaúj-Zemplénben rosszabb a helyzet.

Bucsi szerint a fehérvári kórházban 125 intenzív ágyat jelöltek ki a koronavírusos betegek ellátására. „Két és fél héttel ezelőtt majdnem ez is kevésnek bizonyult, mert már csak kettő maradt szabadon” – mondta, hozzátéve: most úgy tűnik, hogy elég lehet ez a kapacitás, mivel csökkenni kezdett a betegek száma. 

„A kórház korábban két hűtőkonténert bérelt, mert már nem fértek el a holttestek az intézményben. Annyian haltak meg azonban, hogy két héttel ezelőtt ezek is megteltek. A belügyminiszter azt kérte az egyházaktól, hogy szombaton és vasárnap is legyenek temetések” – mondta a főigazgató. 

„Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak” – folytatta Bucsi, hozzátéve: „Tragikus a helyzet, és nem jut el az emberekhez.”

A főigazgató hozzátette: Fehérváron a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek 84 százaléka meghal, de vannak olyan intézmények is az országban, ahol ez az arány a 90-95 százalékot is eléri. A kórház vezetője szerint láthatóan egyre súlyosabbak a járvány hullámai, úgy fogalmazott, hogy „a negyedik elviszi a fél országot”, ha lesz. Hangsúlyozta: a helyzet egyetlen megoldása az oltás. „Mindegy, hogy milyen vakcina. Segít a vakcina" – mondta. 

„Csak január óta 1 milliárd forintba kerültek a fehérvári kórháznak az intenzív osztályon ápolt covid-betegek. Ez az osztály békeidőben, világjárvány nélkül nagyjából 400 millió forintot emészt fel évente” – mondta Bucsi László.

 A Fehérvár FMC felvétele:

168.hu