h i r d e t é s

Hol lopják el, törik fel a legtöbb autót Magyarországon?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hol lopják el, törik fel a legtöbb autót Magyarországon?

2023. március 27. - 13:46

Immár nem Budapesten koncentrálódnak a személygépkocsik elleni bűncselekmények, így a kocsilopás, -feltörés sem. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Mindez azért meglepő, mert messze a fővárosban koncentrálódik a legtöbb autó. Ennek ellenére a 100 ezer főre jutó autólopások tekintetében a megyei rangsorban Budapest "csak" a harmadik, autófeltörések esetében pedig a második helyen áll. - írja a Pénzcentrum

Az elmúlt egy évben nem Budapesten összpontosultak a gépkocsik elleni bűncselekmények (autólopás, -feltörés) Magyarországon - derült ki a rendőrségi adatbázisból. A részletes adatok szerint a 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott ennyi emberre.

Sőt, Budapest ebben a tekintetben még a második helyen sincs, ott ugyanis Heves megye áll (18 db/100 ezer lakos), a főváros holtversenyben a harmadik Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékkel karöltve, mindegyiknél 15 autólopás jutott 100 ezer lakóra a statisztika szerint.

A legnyugodtabbak a Hajdú-Biharban lakó autósok lehetnek, ahol mindösszesen 6 ilyen bűntény jutott 100 ezer emberre. De nem sokkal marad el Vas és Zala megye sem 8-8 esettel ugyanennyi főre vetítve, Somogy, Fejér, Csongrád-Csanád és Baranya megyékben pedig 10 gépkocsilopást mutatnak a számok 100 ezer lakosra.

Gondolhatnánk, hogy a gépkocsifeltöréseknél más lehet a helyzet, mégiscsak Budapesten koncentrálódik a legtöbb autó az országban, hiszen Pest megye jelentős hányada is ide ingázik be dolgozni. Ám, hogy az autólopásoknál, úgy a gépkocsifeltöréseknél sem a főváros vezeti a 100 ezer főre számított rangsort. Ugyanis, mialatt Budapesten 27 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre, közben Vas megyében 31 a mutató. A harmadik helyen Heves megye áll 19-el.

Ebben a tekintetben Békés megye áll a legjobb helyzetben az éves adatok alapján, ugyanis ott csak 3 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre. Ezt követi Borsod és Szabolcs megye 4-el, Baranyában, Fejérben és Hajdú-Biharban pedig 5-5 autófeltörés jutott 100 ezer lakóra tavaly és idén február között.

Új módszere van a tolvajoknak

Egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon, valamint mostanában trélerekkel is dolgoznak a bűnözők.

Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója szerint főképpen vidéken terjed a "besurranós módszer", azaz a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

Az ORFK adatai pedig igazolják a fenti térképeken látottakat, míg eddig Budapestről tűnt el a legtöbb kocsi, 2022-ben az országosan ellopott személyautók 29,7 százaléka tűnt el a fővárosból. Érdekesség, hogy a kismotorokat is viszik a bűnözők, tavaly is a Simson vezette a gépjárműkörözési toplistát, összesen 92 darab tűnt el. (Pénzcentrum)