h i r d e t é s

Így enyhítsük a másnaposság tüneteit

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Így enyhítsük a másnaposság tüneteit

2020. január 01. - 08:45

Fejfájás, hányinger, fáradtság - a másnaposság jellegzetes tünetei sokaknak ismerős lehet. Íme néhány tipp a macskajaj leküzdésére!

A másnapossággal járó panaszokat valószínűleg egy olyan embernek sem kell bemutatni, aki fogyasztott már alkoholt. Néhány órával az italozást követően - a megivott mennyiség függvényében - szédülés, hányinger, rosszullét és erős fejfájás jelentkezik, amely akár az egész napunkat tönkreteheti. A brit egészségügyi szolgálatnak dolgozó Dr. Pedram Kordrostami összegyűjtötte a másnaposság leggyakoribb tüneteit, és ötleteket is adott a panaszok enyhítésére.

Hányinger, hányás

A másnaposság egyik leggyakoribb és egyben legkellemetlenebb tünete a hányinger, amely három fő okra vezethető vissza.

  • Az alkohol lényegében méreg, és irritálja a gyomorfalat, ami ellen a szervezet a teljes kiürítéssel védekezne.
  • Alkohol hatására a gyomorsav is túltermelődik, ami szintén irritációt eredményezhet.
  • Az italozás hatására az emésztési folyamatok is lelassulnak, így az elfogyasztott étel és ital sokkal hosszabb időt tölt az emésztőrendszerben.

A gyógymód

Az egyik leghatásosabb természetes gyomornyugtató a gyömbér, melynek összetevői segíthetnek enyhíteni a hányingert is. Az émelygést nemcsak a másnaposoknál, hanem a kismamáknál is enyhítheti, akiknél főként a terhesség első hónapjaiban jelentkezhet a hányinger.

Dehidratáció

Az alkohol vízhajtó hatású, fogyasztása ugyanis csökkenti egy olyan hormon termelődését, mely a szervezet hidratálásáért felelős. Fél liter sör elfogyasztása nagyjából 280 ml folyadék elvesztését okozza. Ez alapján ki lehet számolni, hogy egy egész éjszakán átnyúló mulatozás milyen vízhiányt eredményezhet a szervezetünkben.

A vízzel együtt a szervezet egészséges működéséhez szükséges elektrolitok is távoznak a szervezetből, ami a veséket még keményebb munkára készteti.

A gyógymód

A kiszáradást egyszerűen úgy előzhetjük meg, ha több folyadékot fogyasztunk. Figyeljünk rá, hogy egy pohár vizet minden alkoholos ital után megigyunk. Ezzel nemcsak a szervezet hidratáltságát őrizhetjük meg, de több idő telik el egy-egy pohár ital elfogyasztása között is, melynek köszönhetően a májnak is több ideje marad az alkohol lebontására.

Fejfájás

A gyomorproblémák mellett a fejfájás a másik leggyakoribb kellemetlenség, amely akár egész nap kitarthat. Alkoholfogyasztás hatására az erek kitágulnak, többek közt ezért is pirosodik ki sokak arca italozáskor, és ezért érezzük, hogy az alkohol az egész testünket átmelegíti. Ugyanilyen hatása van az agyban lévő érhálózatra is, ami a szervezet kiszáradásával együtt migrénes fejfájást válthat ki.

A gyógymód

A tünetek enyhíthetőek fájdalomcsillapítókkal, viszont a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal nem árt óvatosan bánni. Ezek ugyanis károsítják a gyomor belső falát védő nyálkahártyát, és növelik a gyomorsav irritációját - ezért a fejünk helyett a gyomrunk fáj majd jobban.

Feszültség

A részegséget követően nemcsak a másnaposság tünetei miatt lehetünk feszültebbek a megszokottnál, pedig az alkoholfogyasztás önmagában éppen, hogy nyugtató hatású. Amikor azonban az alkohol távozik a véráramból, agyunk hirtelen "felébred", és az idegeket az átlagosnál is feszültebbre hangolva próbálja újra felvenni a fonalat. Emiatt a másnapos ember feszültebb, érzékenyebben reagál bizonyos dolgokra a megszokottnál.

A gyógymód

Az idegi feszültséget kiválóan oldhatja például a kamilla- vagy levendulatea, de érdemes másnaposan egy hosszú sétát is tenni a friss levegőn. Ez utóbbi sok más panaszunkat is enyhítheti.

Fáradtság és izomfájdalom

Egy átmulatott éjszaka után gyakran ébredhetünk fáradtan és izomfájdalmakkal, és ezt nem csak a tánc váltja ki. Az alkohol lebontása során egy acetaldehid nevű, mérgező anyag keletkezik, míg a máj erején felül dolgozik azon, hogy visszaállítsa az elektrolit-egyensúlyt a szervezetben. Ezek együttesen fáradtságot és izomfájdalmat eredményezhetnek.

A gyógymód

Az egyetlen módja, hogy ezt elkerüljük, a mértékletes alkoholfogyasztás. Hagyjunk időt a pihenésre is!

Alvászavar

Alkohol hatására gyorsabban elalhatunk ugyan, éjszakánk mégsem olyan pihentető, mint általában. Az alkoholban lévő anyagok ugyanis meggátolják az agyat abban, hogy belépjen a REM (angolul Rapid Eye Movement - gyors szemmozgás) fázisba. Mivel az agy csak ebben az állapotban tud megfelelően regenerálódni, minél rövidebb ez az idő, annál fáradtabban ébredünk.

A gyógymód

Az egyetlen módja, hogy az alvászavar miatti fáradtságot elkerüljük, ha időben lefekszünk, vagy reggel újra lepihenünk, és hagyunk időt regenerálódni.

Forrás: Daily Mail / hazipatika.com