h i r d e t é s

Így védekezzünk a csigák és meztelen csigák ellen!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Így védekezzünk a csigák és meztelen csigák ellen!

2021. május 06. - 13:37

A csigák és a meztelen csigák gyakoriak a kertekben, és nagyon sok gondot képesek okozni. Ennek az az oka, hogy a legfőbb táplálékukat a zsenge növényi részek jelentik. Elsősorban esős időben, illetve éjszaka aktívak, mivel a nappali meleg, száraz időt nem kedvelik. Ilyenkor védett, árnyékos helyen bújnak meg, kövek vagy kerti tárgyak alatt, vízaknáknál, vagy a magasabb aljnövényzetben.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A meztelen csigákkal májustól egészen őszig találkozhatunk a veteményesben. Nagy pusztítást tudnak végezni az uborka, sárgarépa, káposzta, saláta, burgonya és a szamóca ágyásokban, de a pitypangot is előszeretettel fogyasztják.

A csigák ellen számos trükköt és praktikát bevethetünk, emellett természetes ellenségük is akad bőven, melyek a segítségünkre lehetnek.

A csigák természetes ellenségei

A futrinkafajok főleg pete és lárvaállapotban fogyasztják a csigákat, de a gyíkfélék, békák, háziszárnyasok (csirkék, kacsák, pulyka), a vakondok, cickányok és sünök előszeretettel fogyasztják őket, így segítve minket a csigák elleni védekezésben.

Ha a spanyol meztelen csigák jelennek meg a kertünkben, a leghatékonyabb módszer ellenük, ha vásárolunk néhány indiai futókacsát. Ezek a jószágok nagyon hamar megszabadítanak minket a kellemetlen meztelen csigáktól.

Csigák és meztelen csigák elleni védekezés

A csigák ellen védekezhetünk természetes módon, de vegyszerekkel is. Érdemes először a természetes módszerekkel tenni egy próbát, hogy minél kevesebb kárt okozzunk a kertünk ökoszisztémájában.

Növényi riasztók és csali növények

Vannak olyan fűszer és zöldségnövények, illetve gyümölcsök vagy virágok, melyeket a csigák nem kedvelnek, mint például a kakukkfű, zsálya, zsázsa, majoránna, fokhagyma, paradicsom, begónia vagy a fekete ribiszke. Célszerű ezekkel a növényekkel körbe ültetni az ágyást, hogy elriasszák a nem kívánt betolakodókat.

Használhatunk csali növényeket is, mint például pitypangmulcsot. Ezeket a csali növényeket szeretik a csigák, és a veteményesünk helyett inkább ezt fogják fogyasztani addig, amíg össze nem gyűjtjük őket. A csali növényeket érdemes mindig cserélni, mivel a csigák főleg a friss, zsenge növényeket kedvelik.

Begyűjtés

A begyűjtés az egyik leghatékonyabb módszer, mindössze annyit kell tudunk, hogy mikor és hol érdemes csigák után kutatni a kertben. Egyrészt végezhetjük a begyűjtést akkor, mikor a csigák aktívak, vagyis esős időben vagy éjszaka. Másrészt készíthetünk nekik búvóhelyeket a kertben kihelyezett deszkákból vagy lapos kövekből, így meleg, száraz időben könnyebben össze tudjuk őket szedni.

Csapdák és csalik

A csigacsapda nagyon egyszerű szerkezet, a működési elve lényegében annyi, hogy a csigák bele tudnak mászni, de ki már nem. Ezeket elkészíthetjük mi is, mondjuk műanyag palackokból, de készen is vásárolhatunk csapdát.

Ezekbe természetesen csali is kell, a leggyakoribb a sör, ami furcsának tűnhet, de nagyon vonzó a csigák számára. Használhatunk dinnyehéjat, burgonya és uborka darabokat, narancsot, grépfrútot, vagy citrus héjat, de akár beáztatott kutyatápot is.

Fizikai akadályok

Léteznek nagyon elterjedt, ugyanakkor változó hatékonyságú házi praktikák, mint például a tojáshéj, a kávézacc vagy a fahamu kiszórása.

Jóval hatékonyabb megoldás az emelt ágyások készítése, melynek oldalára réz szalagot rögzítünk, vagy ha nagyobb dézsákba, konténerekbe ültetünk. Másik jó hatásfokú megoldás, ha visszahajlított lemezből készítünk egy mini kerítést az ágyás köré, így nem tudnak bemászni a csigák.

Készíthetünk vizes árkot az ágyás köré leásott ereszcsatornából, így nem fognak tudni átjutni a csigák az ágyásba.

Hatékony, de nem javasolt módszerek

Természetesen vannak nagyon drasztikus módszerek is, melyek valóban hatékonyak, de nem javasoljuk őket, mert nagy kárt tudnak okozni a csigáknak, magának a kertnek is.

A sózás az egyik ilyen közismert védekezési módszer, de az ecetes oldatos permetezés is gyakori, ahogyan az oltott mész kihelyezése. Igaz, hogy a csigák kártékonyak, de ha tehetjük, próbáljuk őket a lehető legkíméletesebb módon eltávolítani a kertből.

Vegyszerek

Ha már tarthatatlan a csigák száma a kertünkben, és semmilyen más módszerrel nem tudunk hatékonyan védekezni ellenük, a legvégső esetben fordulhatunk a csigaölő készítmények felé is. A gazdaboltokban számos ilyen vegyszer beszerezhető.

Mi legyen az összegyűjtött csigákkal

Mivel a legtöbb módszer a csigák összegyűjtésével végződik, adja magát a kérdés, hogy mit tegyünk a begyűjtött jószágokkal. Ha nem szeretnénk bántani őket, akkor a legjobb, ha elvisszük őket messze a kertünktől, lehetőleg valamilyen erdős részre.

A szomszédba történő átszórásukat inkább kerüljük, hiszen onnan nagy valószínűséggel visszatalálnak majd a kertünkbe. Amennyiben megölni akarjuk őket, akkor se sóval tegyük mindezt, a leghumánusabb és leggyorsabb módszer, ha forró vízzel leforrázzuk őket.