h i r d e t é s

Ijesztő jóslat: 5 éven belül bekövetkezhet a Földön az, amit mindenki el akart kerülni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ijesztő jóslat: 5 éven belül bekövetkezhet a Földön az, amit mindenki el akart kerülni

2022. május 10. - 09:27

Riasztó számokat közölt egy friss kutatás a globális felmelegedésről: e szerint egyre valószínűbb, hogy a következő 5 évben 1,5 Celsius fokos globális felmelegedés következik be az üvegházhatású gázok rekordszintje miatt – számol be a hírről a Financial Times.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Meteorológiai Világszervezet és a brit meteorológiai hivatal kedden közzétett jelentése szerint 48%-os valószínűséggel meg fogja haladni a Föld éves hőmérséklete az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest, mégpedig a 2026-ig terjedő évek valamelyikében. Sőt, az adatok szerint ez a valószínűség várhatóan tovább fog nőni.

Mindez azért is ijesztő, mivel 7 ÉVVEL EZELŐTT A KÖVETKEZŐ 5 ÉVES IDŐSZAKRA MÉG KÖZEL NULLA VOLT AZ ESÉLYE 1,5 CELSIUS FOKOT MEGHALADÓ FELMELEGEDÉSNEK.

A lap szerint nem segít a helyzeten, hogy a szén-dioxid-kibocsátás tavaly elérte a valaha mért legmagasabb szintet.

A Met Office és a WMO tudósai mintegy 120 különböző éghajlati előrejelzést elemeztek, hogy kiszámítsák, mekkora az esélye annak, hogy a hőmérséklet ideiglenesen átlépi az 1,5 Celsius-fokot. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy AZ EDDIGI LEGMELEGEBB ÉV NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN KÖVETKEZIK BE. (Portfolio)