h i r d e t é s

Indul a 750 milliárd eurós helyreállítási alap

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Indul a 750 milliárd eurós helyreállítási alap

2021. február 13. - 07:06

Az első kifizetések már nyáron várhatóak. 

Ursula von der Leyen presents her vision to MEPs

Miután az Európai Parlament kedden elfogadta, az Európai Tanács pedig csütörtökön jóváhagyta az uniós helyreállítási alap legnagyobb programjának végleges formáját, ünnepélyesen aláírták a dokumentumot Brüsszelben.

A 750 milliárd eurós helyreállítási csomag (Next Generation EU) gerincét a 672,5 milliárd eurós Helyreállítási és Ellenállóképességet Erősítő Eszköz (RRF) adja.

Ezt a vissza nem térítendő támogatást és kölcsönt a gazdaság újraindítására, reformok, beruházások ösztönzésére, a gazdaság zöld átállására, digitalizációra fordíthatják a tagállamok.

A nemzeti terveknek tavasz végéig be kell érkezniük az Európai Bizottsághoz, az első kifizetések nyáron várhatóak.

"Mindig is hangsúlyoztuk, a fellendülésnek európainak, mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Hónapok óta keményen dolgoztunk azon, hogy a válságra valóban mindenki számára megfelelő választ adjunk" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke, David Sassoli.

Az EU soros elnöki tisztét ellátó Portugália miniszterelnöke, Antonio Costa úgy látja "van egy ikermotorunk; az oltás, ami életeket ment, és a vitamin, ami elősegíti a gazdasági fellendülést. Most fel kell gyorsítanunk a vakcinációt. Csak rajtunk múlik a gyógyulás sebessége."

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint "a Next Generation nem csak pénz, hanem a szolidaritás és az Európai Unió iránti bizalom nagyon erős üzenete. Mert ami igaz a vírusra, az igaz a gazdaságra is; egyetlen tagállam sem lett volna képes egymaga kezelni a válságot."

Fontos kritérium, hogy az így finanszírozott reformok és beruházások társadalmi és gazdasági szempontból is tartós hatásúak legyenek, és ne veszélyeztessék a környezetvédelmi célok teljesülését.

Az eszközről szóló rendelet emellett kimondja, hogy csak azok a tagállamok tarthatnak igényt forrásokra, amelyek tiszteletben tartják a jogállamiságot és az alapvető uniós értékeket. (Euronews)